Zo zorgt Manon dat ze zich blijft verwonderen

Ineens vroeg Manon ’t Mannetje zich af: heb ik nog wel dezelfde frisse blik als toen ik bij de opdrachtgever begon? Ze ging op zoek naar manieren om zich te blijven verwonderen in haar werk. In dit artikel deelt ze haar ervaringen.

 

Nadat ik was afgestudeerd, ging ik als junior organisatieontwikkelaar aan de slag bij Bewegin. Werken vanuit een dubbelrol: bij de opdrachtgever onderdeel zijn van het team én aan de slag gaan met een veranderopdracht.

Vooral dit laatste is natuurlijk heel erg leuk. Dat je als startend talent met een frisse blik mag binnenkomen om het verschil te maken binnen een organisatie.

En zo voelde dat ook. Ik zat boordevol ideeën en had meteen veel zin om deze verder uit te werken.

 

Frisse blik

En dan komt het, na een paar maanden ongeveer. Je bent lekker aan het werk, begint steeds beter te snappen hoe de organisatie in elkaar steekt, vindt steeds beter de ruimte om met je veranderopdracht aan de slag te gaan, en vraagt je ineens af: heb ik nou nog steeds die frisse blik? Of ben ik ‘m stiekem al kwijt?

‘Vallen dezelfde dingen nog steeds op
of is alles al vanzelfsprekend?’

 

Vallen dezelfde dingen nog steeds op of is alles al vanzelfsprekend?

Misschien herken jij je hier wel in. Zelf vond ik het in elk geval erg lastig om onbevangen naar de organisatie te blijven kijken. Ik ben daarom op zoek gegaan naar manieren waarop ik mijn frisse blik een flinke impuls kon blijven geven.

Daarom hieronder: drie manieren om je in je werk te blijven verwonderen.

 

Blijf vragen stellen

Als ik iets heb geleerd in mijn eerste halfjaar bij Bewegin, dan is het wel dat vragen stellen het allerbelangrijkst is. Dit begint al in je eerste week: hoe werkt dit? Waarom werkt dit zo? Wat voor effect heeft dit?

Nog belangrijker is het om óók vragen te blijven stellen op de momenten dat je denkt dat je het antwoord eigenlijk al weet. Zo vermijd je gemakzuchtige aannames, en voorkom je dingen die beter kunnen als ‘normaal’ gaat beschouwen.

Stel vragen en geef jezelf de kans om verrast te worden door het antwoord. Blijf zoeken naar nieuwe inzichten. Zo houd je niet alleen je eigen blik fris, maar ook die van je collega’s.

 

Blijf evalueren

In de eerste weken maakte ik een opdrachtomschrijving. Wat is precies het doel van mijn opdracht? Wat zijn de beoogde resultaten? En hoe ga ik deze resultaten behalen?

Elke twee maanden evalueer ik de voortgang met de opdrachtgever. En ik heb ontdekt: dit is voor beide partijen waardevol.

Ik grijp onze evaluaties tegenwoordig aan om met een frisse blik terug te kijken. Klopt de omschrijving van de opdracht nog? Welke stappen heb ik al gezet? Welke wil ik nog zetten? Wat is erbij gekomen?

Evalueren, terugkijken, reflecteren, alleen en met anderen – het houd me scherp. Ook het vragen om feedback hoort hierbij. Door mijn activiteiten kritisch te bevragen, kom ik vaak tot goede inzichten.

 

Blijf in contact

Je directe collega’s spreek je vaak wekelijks, en misschien zelfs wel dagelijks. De laatste tijd heb ik ervaren hoe goed het is om buiten het normale kringetje gesprekken te voeren.

‘Ik probeer regelmatig een praatje
te maken met collega’s van andere
afdelingen dan de mijne’

 

Ook al zitten we op afstand van elkaar en is er niet altijd een directe aanleiding, toch probeer ik regelmatig een praatje te maken met collega’s van andere afdelingen dan de mijne.

Hoe zien zij de organisatie? En hoe kijken zij naar mijn opdracht? Zijn er misschien raakvlakken? Hoe zouden we elkaar kunnen helpen?

Mooi voorbeeld: laatst ontdekte ik in zo’n gesprek dat een andere afdeling aan een soortgelijk project als ik werkt. Een mooie aanleiding om eens te sparren en te leren van elkaars ervaringen.

 

Steeds frisser

Sinds ik bewust bezig ben met vragen stellen, evalueren en in contact blijven met collega’s, voelt het alsof mijn blik steeds frisser wordt, terwijl ik ondertussen óók steeds meer onderdeel wordt van het team bij de opdrachtgever.

Kortom: het hebben van een frisse blik is zeker niet voorbehouden aan nieuwkomers. Het is onderdeel van een gezonde professionele houding. Het vergt onderhoud. En laat ik daar nou steeds meer plezier aan beleven.

 

Hey talent! Bij Bewegin zijn we altijd op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Sta jij te popelen om je loopbaan meteen te beginnen én je volop te blijven ontwikkelen? Kom dan nu in Bewegin. Tot snel!