Yesterday: geleerd van The Beatles

Toffe inzichten overvallen je soms op de vreemdste momenten. In de bioscoop bijvoorbeeld. Zo herontdekte Merel Zonneveld in het donker de waarde van samenwerken. Dankzij The Beatles.

 

Zoals heel veel anderen ben ik opgegroeid met de muziek van The Beatles. Ik had daarom vooraf al veel zin in Yesterday, een film waarin het ene na het andere heerlijke liedje van the Fab Four voorbij komt.

Maar wat ik niet had verwacht, is dat ik eenmaal buiten de bioscoop door de film ook ging reflecteren op mijn werk als beginnend organisatieontwikkelaar. Ik bedoel, The Beatles, dan denk je toch eerder aan het weekend dan aan de werkweek, toch?

Vol ambitie

Yesterday gaat over een jongen vol ambitie die het graag wil maken als muzikant. Na een ongeluk komt hij erachter dat alleen hij nog weet wie The Beatles en hun muziek waren.

En dan maakt hij een keuze: hij besluit om zelf het podium op te gaan met hun nummers. Het wordt een daverend succes.

Mooie liedjes

Hij geniet van alle aandacht en roem. En toch knaagt het. Hij maakt de wereld dan wel blij met mooie liedjes, ze zijn niet door hemzelf geschreven.

‘Moet hij kiezen voor zijn eigen
succes, of eerlijk zijn en stoppen?’

 

Steeds vaker vraagt hij zich af: moet hij kiezen voor zijn eigen succes in de muziekwereld, of eerlijk zijn en stoppen met het geweldige repertoire van The Beatles?

Teams helpen

Wat bovenstaande met mijn werk te maken heeft? Nou, als organisatieontwikkelaar ben je er om teams verder te helpen – mensen blij te maken met jouw bijdrage aan hun werk.

Zeker wanneer je net bent afgestudeerd en vol energie zit, sta je te trappelen om je steentje bij te dragen.

Valkuil

Het verhaal van Yesterday toont heel mooi hoe je ego een valkuil kan zijn als je vol ambitie zit. Als je de dingen die je doet voor anderen eigenlijk vooral doet voor jezelf.

Als ik dat op mezelf betrek: ik wil graag laten zien wat ik heb geleerd. Wat ik allemaal voor elkaar kan krijgen. Ik wil mezelf bewijzen en mijn collega’s tonen dat ik iets te bieden heb.

Door de film zag ik welk risico dit met zich meebrengt: dat je te hard van stapel loopt en teveel met je eigen gedachten en resultaten bezig bent.

Waardevol

Yesterday drukte me met de neus op een tof inzicht: uiteindelijk doe je het niet voor jezelf.

‘Doe dingen die voor iedereen waardevol
zijn – voor jezelf, voor je team én voor de klant’

 

De kunst is dus om dingen te doen die voor iedereen waardevol zijn – voor jezelf, voor het team waarin je werkt én voor de klant voor wie je het samen doet.

Iedereen aan boord

Dit is bij optimaliseren en veranderen helemaal belangrijk, omdat je daarbij alleen resultaat boekt als je iedereen aan boord hebt. Het hele team.

Uiteindelijk moet je de klus samen klaren.

Blijven investeren

En zo kwam ik toch weer vol ambitie de bioscoop uit.

In het besef dat ik moet blijven investeren in wat we samen doen. Alleen dan kan het hele team profiteren van mijn ambities én kan ik profiteren van de energie, ambities en kwaliteiten van mijn collega’s.

Yesterday laat zien dat het cliché waar is: alleen ga je harder, maar samen kom je echt verder.