‘Zo werkt talent: de impact van Lotte’ 

Al sinds de start van Bewegin werken we nauw met onze opdrachtgevers samen. Samen positioneren we onze talenten slim in jouw organisatie en samen ontdekken we de kracht van talenten maximaal benutten – zodat iedereen zich kan ontwikkelen.

In de rol van junior organisatieontwikkelaar zijn onze talenten onderdeel van het team. Ze voeren de dagelijkse werkzaamheden uit en leren daardoor pijlsnel hoe het operationele werk in jouw organisatie werkt.

En dit komt weer mooi van pas als ze aan de organisatie werken. Onze talenten kijken met een frisse blik naar jullie praktijk. En nemen dit mee wanneer ze werken aan projecten die de organisatie, team of afdeling beter maken.

Op deze manier zorgen onze talenten ervoor dat het werk wordt gedaan én dat er ontwikkeling op gang komt.

Zo ook bij woningcorporatie de Bouwvereniging in Harlingen. Hier rondde Bewegin-talent Lotte Lute onlangs succesvol haar opdracht af.

Samen met haar opdrachtgever Petra van der Wier (directeur-bestuurder van de Bouwvereniging) blikken we terug op de impact die Lotte heeft gemaakt.

Rollen in plaats van functies

Bij onze missie Talent Bevrijden past een pleidooi voor het uitgaan van en werken in rollen. Dit creëert ruimte om vaste patronen en structuren te doorbreken. Waardoor verbetering een kans krijgt.

De talenten van Bewegin werken in de rol van junior organisatieontwikkelaar. Deze functie overstijgende rol geeft ze de vrijheid om over hun dagelijkse werkzaamheden te kijken. En zo hun talenten breder in te zetten.

Een rol is breder dan een functie en gaat meer uit van competenties en talenten. Zo kun je een veel betere match maken tussen rol en persoon. Met als resultaat: werk dat past en dat daarmee leidt tot meer effectiviteit én meer geluk.

Petra van der Wier:

‘Bij De Bouwvereniging proberen we steeds meer talentgedreven te werken en het werken in rollen te introduceren.’

‘Bij officemanagement moesten we tijdelijk iemand vervangen. Door hier een talent van Bewegin met een scherpe opdracht te plaatsen, konden we ook weer met een frisse blik naar de invulling van deze rol kijken. En dat heeft zeker gewerkt.’

Lotte Lute:

‘Omgekeerd heb ik ook echt de mogelijkheid en vrijheid gekregen om binnen duidelijke kaders lekker mijn gang te gaan. Dat maakte de Bouwvereniging voor mij zo’n leuke organisatie. Ik heb alle ruimte gekregen en mij daardoor mij op heel veel vlakken kunnen ontwikkelen.’

Werken vanuit een opdracht

In een heldere opdracht schuilt een grote kracht. Een collega een opdracht meegeven, zorgt voor duidelijkheid, focus en kaders. En naast houvast geeft de opdracht ook ruimte. Om te onderzoeken, ontdekken, verbinden en vernieuwen.

Daarom krijgen de talenten van Bewegin steevast een opdracht mee. Deze formuleren we samen met onze opdrachtgevers.

Bij de Bouwvereniging vervulde Lotte de rol van officemanager – een rol die ze daar tijdelijk anders moesten invullen.

Naast de dagelijkse werkzaamheden die bij deze rol horen, leidde Lotte het maatschappelijke visitatieproject.

Hierna kreeg Lotte de opdracht om met de bril van een externe alle processtappen die een woningzoekende doorloopt in kaart te brengen én te verbeteren. Met als resultaat een adviesrapport aan de interne organisatie.

Los hiervan werkte Lotte vanuit de operatie ook met aanstekelijk enthousiasme aan verschillende projecten die de organisatie verder brachten.

Mooi hoogtepunt hiervan was het organiseren van de Talentdag. Een veelzijdig en inspirerend evenement over talentgedreven werken.

Lotte Lute:

‘Het mooie aan mijn rol was dat ik echt midden in de organisatie stond. Een centraal punt waar bijna alles wel langs kwam.’

‘Dit had het grote voordeel dat ik heel veel facetten van de organisatie heel erg snel kon leren kennen. En dat kwam natuurlijk weer van pas bij de projecten waar ik aan werkte.’

Petra van der Wier:

‘Het was indrukwekkend om te zien hoe Lotte haar rol bij ons heeft ingevuld. Ze ondersteunde moeiteloos in de dagelijkse werkzaamheden. En met haar enthousiasme werkte ze aan allerlei projecten mee. Dit was zo aanstekelijk dat iedereen daar in mee ging.’

De kracht van jong talent

In de energie en frisse blik die jonge starters met zich meebrengen schuilt een grote kracht die veel organisaties goed kunnen gebruiken. Jonge talenten kijken net even anders naar de praktijk. Waardoor ze met verrassende ideeën en oplossingen komen.

Door ze daar bovenop ook nog eens een slimme rol in de organisatie te geven, ontstaat er iets magisch. Het werk wordt gedaan terwijl ontwikkeling op gang komt.

En dat geeft ruimte. Nu kun jij met je team, afdeling of organisatie echt stappen zetten, terwijl de dagelijkse werkzaamheden gewoon doordraaien.

Petra van der Wier:

‘Ik zou iedereen aanraden om je team te versterken met een jong talent. De frisse blik en het aanstekelijke enthousiasme dat ze met zich meebrengen heeft een positief effect op iedereen in het team.’

‘Met haar executiekracht zorgde Lotte ervoor dat alle werkzaamheden niet alleen goed maar ook snel gedaan werden. En met haar frisse blik en enthousiasme nam ze de rest hierin mee.’

‘Nu Lotte haar tijd erop zit, gaan we haar zeker missen. Maar ik denk dat haar energie nog wel even blijft hangen. Soms heb je iemand nodig om de boel echt in beweging te krijgen. Haar eerlijkheid en onbevangenheid waren top. Zo bokste ze met haar energie heel veel voor elkaar.

Lotte Lute:

‘Ik ga de Bouwvereniging absoluut ook missen. Het is een mooie organisatie waarin iedereen dag in dag uit aan de missie werkt. Veilig, prettig en gezond wonen hoor je overal terug. Deze missie wordt dus echt doorleefd.’

‘Gelukkig kan ik alles wat ik heb geleerd meenemen naar mijn volgende opdracht.’

Durf jij het avontuur aan? Wil je meer weten hoe we dat doen? Lees dan meer over ons programma.