Wat elke young professional kan leren van Bradley Cooper (ja, jij ook)

Voor Lily Theelen, talent bij Bewegin, was het Oscar-winnende A Star Is Born een bijzondere bioscoopervaring. Het verhaal raakte haar (logisch), hoofdrolspelers Bradley Cooper en Lady Gaga maakten indruk (ook logisch) én ze ontdekte een belangrijke overeenkomst met haar bestaan als young professional (verrassend). Lily, take it away.

 

Laten we beginnen bij het begin: A Star Is Born is een topfilm! Niet voor niets genomineerd voor de Oscar voor beste film. Daarnaast is het ook niet vervelend om naar Bradley Cooper te kijken.

Over Bradley Cooper overigens: hij nam een met A Star Is Born een groot risico en gooide zichzelf behoorlijk in het diepe. Bij zijn debuut als regisseur vertolkte hij een countryzanger en sloeg daarvoor ook echt aan het zingen. Bovendien castte hij de als actrice onervaren Lady Gaga als hoofdrolspeelster.

‘Buiten je comfort zone vind je
de meest waardevolle ervaringen’

 

Uit je comfort zone

Het leuke is bovendien dat ik dat wat Bradley Cooper deed, ook terug zie in mijn ervaringen bij Bewegin. Want ook hier stap je gedurende twee jaar meerdere keren uit je comfort zone. En geloof me, dat leidt tot de meest waardevolle ervaringen.

Eigenlijk begint het al bij de start van je traject: je eerste opdracht. Je stapt een organisatie binnen waar om een verandering gevraagd wordt. Je kent niemand, je weet niet wie wat doet en wat de verhoudingen zijn, maar je weet wel dat jij hier iets teweeg wilt brengen.

Mijn eerste opdracht was op een financiële afdeling, en laat ik nou net niet sterk financieel onderlegd zijn. Dat kan spannend zijn, en dus duik je er maar meteen in!

Kansen

Wanneer je wat verder in je opdracht zit, zul je (vaker) de vraag krijgen om te presenteren voor groepen of een managementteam. Ook zullen er kansen voorbijkomen om een sessie of training te geven of begeleiden.

Dit zijn dingen die je niet elke dag doet en misschien heb je het zelfs nog nooit gedaan. In dat geval weet je niet of je het kunt of niet.

‘Vooraf leek het een lijdensweg,
maar het werd een overwinning op mezelf’

 

Verleg je grenzen

Het kan dan soms lastig zijn om je comfort zone te verlaten, maar juist daarbuiten ligt je potentieel tot groeien. Door uit je comfort zone te stappen probeer je nieuwe dingen en verleg je je grenzen.

Hierdoor ontwikkel je je sneller dan wanneer je veilig binnen die zone blijft.

Overwinning

Een voorbeeld van een situatie waarin Bewegin mij uit uitdaagde om uit mijn comfort zone te stappen, is bij de inschrijving voor de Singelloop in Utrecht.

Tien kilometer hardlopen, het leek me vooraf een lijdensweg maar werd zomaar een overwinning op mezelf – een persoonlijke topprestatie.

‘Deze film inspireerde mij
om in het diepe te blijven springen’

 

Terug naar Bradley

Nog even terug naar Hollywood. A Star is Born heeft indruk gemaakt op mij. Niet alleen omdat het verhaal en de muziek iets met mij doen, maar ook hoe Lady Gaga en Bradley Cooper mij hebben geïnspireerd.

Zijn initiatief om na het uiteenvallen van het initiële team het project op te pakken en zijn regiedebuut te maken. Zijn lef om een beroemde zanger te spelen, in de film alle optredens live op te nemen, en Lady Gaga als tegenspeelster aan te stellen, zonder enige ervaring als actrice. A Star Is Born ontstond zo volledig buiten de comfort zone. Bradley Cooper en Lady Gaga daagden zichzelf en elkaar uit en leerden van elkaar. En kijk eens met welk resultaat.

In het diepe

Veruit de meeste succesverhalen zijn het gevolg van het in meer of mindere mate verlaten van je comfortzone. A Star Is Born laat dit mooi zien. Voor mij een bevestiging om bewust in het diepe te blijven springen.

Dat blijft dan wel spannend, maar levert elke keer de ervaringen op die je het meeste bijblijven.