Vragen stellen: dé superkracht van elke consultant

Als talent bij Bewegin start je meteen in de rol van consultant. Je brengt verbetering op gang. Belangrijke rol hierbij: het stellen van vragen. Dit is echt een superkracht! Hoe dat zit? In haar very first artikel voor Bewegin praat Karlijn Ratelband je bij én deelt ze handige tips.

Als talent bij Bewegin werk je als organisatieontwikkelaar. Een veelzijdige en uitdagende rol waarin je helpt om verbetering op gang te brengen bij de opdrachtgever.

Om wat voor verbetering het gaat, hangt elke keer af van de opdracht.

Elk talent bij Bewegin krijgt een eigen veranderopdracht mee – eentje die matcht met de behoeftes van de opdrachtgever en natuurlijk ook met de kwaliteiten en ambities van het talent.

Overigens: naast de veranderopdracht besteed je ook tijd aan uitvoerende werkzaamheden, waarbij je onderdeel van het team bij de opdrachtgever bent.

Dit werkt erg goed, omdat je zo snel thuis raakt in de praktijk en dus ook echt impact kunt maken met de veranderopdracht.

De alwetende consultant?

Als ik vrienden of bekenden vertel over de veranderopdracht en het traineeship van Bewegin, dan krijg ik vaak de vraag: ‘Oh leuk, maar hoe verzin je dan al die oplossingen voor die organisatie?’

‘Dat een consultant altijd meteen
een antwoord paraat moet hebben,
dat dacht ik zelf vroeger ook’

Kortom: het idee bestaat dat je als organisatieontwikkelaar (of consultant, of adviseur) altijd meteen een antwoord paraat hebt. Dat jij gaat vertellen hoe het moet.

En ik moet eerlijk zeggen: zelf dacht ik dat vroeger ook wel. Maar ik ben dan wel organisatieontwikkelaar, dat wil niet zeggen dat ik alles weet. Helaas…

Wanneer je als organisatieontwikkelaar actief bent, ben jij niet degene die het antwoord geeft. Wel ben je degene die verbetering op gang brengt – door vragen te stellen.

LSD-methode

Zelf heb ik gemerkt dat de kunst van het vragen stellen en dus het gesprek aangaan super waardevol is om te beheersen.

Gek eigenlijk dat er over het algemeen weinig aandacht voor is.

Alle reden om hier eens in te duiken. En dan begin ik graag met de LSD-methode: luisteren, samenvatten, doorvragen.

Want als organisatieontwikkelaar ben je op zoek naar de informatie die jou helpt om verbetering op gang te brengen.

De LSD-methode is een prima steun in de rug voor het voeren van goede gesprekken. Dit is hoe je het kunt aanpakken:

Het begint ermee dat er drie soorten vragen zijn:

1. Gesloten vragen: een vraag waar de ander met ja of nee op kan antwoorden.
2. Open vragen: een vraag waarbij je de ander ruimte geeft om hetgeen te zeggen wat hij of zij denkt. Dit levert vaak een langer antwoord op dan een gesloten vraag.
3. Verdiepende vragen: ook wel het doorvragen genoemd. De vragen die je stelt om nét dat extra stukje informatie los te krijgen.

Wanneer je deze 3 soorten vragen afwisselt tijdens een gesprek, krijg je veel informatie boven tafel.

Het gesprek voeren

Belangrijk tijdens elk gesprek is om goed te luisteren.

In een gesprek krijg je namelijk de informatie die je nodig hebt om verandering op gang te brengen.

‘Zoals Stephen Covey al zei:
luister niet om te antwoorden,
maar om te begrijpen’

Het is dus belangrijk om je voordeel te doen met wat je hoort. Zoals Stephen Covey al zei: luister niet om te antwoorden, maar om te begrijpen.

Om er zeker van te zijn dat je de ander zijn of haar woorden goed hebt geïnterpreteerd, is het handig om de informatie samen te vatten.

Met samenvatten laat je de ander weten dat je hem of haar begrijpt. Je geeft als het ware de informatie die je zojuist hebt ontvangen terug, in de vorm van een check-vraag.

Daarnaast geeft samenvatten overzicht. Het brengt je weer even terug naar het onderwerp waarom je het gesprek bent aangegaan, om zo alles tot één geheel te maken.

Bovendien: door het samenvatten onthoud je de informatie beter, en kan je samen met degene waarmee je spreekt tot heldere en concrete vervolgstappen komen.

Oefen jouw superkracht

Tijdens het traject bij Bewegin krijg je trainingen om deze vaardigheden te oefenen en zo beter te worden in het concretiseren van informatie.

Daarnaast leer je tijdens intervisie sessies over Stephen Covey en de zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Zo word je bij Bewegin klaargestoomd voor het consultancy vakgebied.

Uiteindelijk leer je het meeste in de praktijk: door lekker aan de slag te gaan en te ontdekken hoe ook jij verbetering op gang kunt brengen.

Dankzij dé superkracht van elke consultant: vragen stellen.

Durf jij het avontuur aan? Wil je meer weten hoe we dat doen? Lees dan meer over ons programma.

Hey talent! Bij Bewegin zijn we altijd op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen bij het begin van je loopbaan? Check Jouw Slimme Start en kies zelf wat we voor je kunnen doen!

Andere verhalen van Bewegin over werk, ambities, Talent Bevrijden en meer..

‘Zo werkt talent: de impact van Lotte’ 

Lees het hele verhaal

Werken vanuit mijn talenten en drijfveren, daar heb ik nog steeds heel veel aan

Lees het hele verhaal

‘Ik zocht ontwikkelkansen en die heb ik gevonden’

Lees het hele verhaal