Dankzij deze training maakt Mirna elke dag het verschil

Bewegin helpt je om te blijven leren. En dat is erg waardevol – zeker in deze tijd, waarin we ons allemaal moeten aanpassen. In dit artikel vertelt Mirna Korteweg hoe ze zichzelf beter heeft leren kennen dankzij de training Persoonlijke Effectiviteit. En hoe ze door haar aanpak te variëren steeds beter kan samenwerken, terwijl ze dicht bij zichzelf blijft.

 

Als talent bij Bewegin krijg je een rol als extern teamlid binnen een –over het algemeen– behoorlijk grote organisatie. Inderdaad, dat is uitdagend.

Ik vroeg me daardoor al snel af: hoe haal ik resultaten? Wat kan ik doen om vooruitgang te boeken binnen mijn opdracht, terwijl ik dicht bij mezelf blijf?

Precies hierover gaat de training Persoonlijke Effectiviteit. Ik volgde deze training onlangs, en omdat ik hier erg enthousiast van werd, vertel ik je er graag meer over.

Ik citeer daarbij ook Sheila de Boer, die de training met aanstekelijk enthousiasme voor Bewegin verzorgt.

Weten wie je bent

De training start met zelfinzicht, vertelt Sheila. ‘Het begint ermee dat je weet wie je bent, waar je nu staat en wat je nodig hebt om het beste uit jezelf te kunnen halen.’

Sheila noemt hierbij vragen om bij te stil te staan, zoals: wat zijn mijn persoonlijke psychologische voorkeuren? Hoe neem ik besluiten? Hoe leer ik het beste en liefste?

En ook: hoe communiceer ik graag met anderen? Hoe geef ik leiding aan projecten? Welke rol past mij het beste?

Insights Discovery

Veel vragen, die bovendien lastig te beantwoorden zijn. Gelukkig introduceerde Sheila tijdens de training Insights Discovery, een kleurenmodel gebaseerd op onderzoek door Carl Gustav Jung.

‘Ieder mens heeft een eigen
manier van relaties aangaan
en reageren op situaties’

 

Deze Zwitserse psycholoog en psychiater ontwikkelde het concept van psychologische voorkeuren: ieder mens heeft een favoriete manier van communiceren en samenwerken.

En ieder mens heeft een eigen manier van relaties aangaan en reageren op situaties.

Je eigen kleurenmix

Je kent het Insights-model overigens vast wel. Het is dat model dat kenmerken en voorkeuren koppelt aan kleurprofielen: blauw, rood, geel en groen.

Sheila: ‘Ieder persoon gebruikt in meer of mindere mate alle vier de kleuren. Het model is nadrukkelijk dan ook niet bedoeld om mensen in een hokje te duwen.’

‘Maar je eigen kleurenmix of die van anderen kennen helpt wel, want dan kun je beter samenwerken en communiceren.’

Bewust van gedrag

Het zien en kennen van mijn eigen kleurenmix heeft ervoor gezorgd dat ik me meer bewust ben geworden van mijn eigen gedrag.

‘Ik sta nu meer stil bij de
waarden die ten grondslag liggen
aan mijn handelen’

 

Ik sta er meer bij stil – wat ik doe en op basis waarvan ik het doe. Welke waarden ten grondslag liggen aan mijn handelingen.

Het draait niet alleen om jezelf

Goed, er is natuurlijk nog veel meer te zeggen over Jung zijn inzichten en het Insights-model. Maar laten we ons weer richten op de training.

Nu ik wist wat voor communicatieprofiel en kleurenmix ik had, snapte ik ook in welke setting ik het beste kan werken en samenwerken. En dus konden we aan de slag met de volgende stap: de ander.

Communiceren en prestaties leveren doe je immers niet alleen.

Wie is die ander?

Sheila: ‘Als je resultaten wilt boeken, dan heb je effectieve relaties nodig. Dat is nog niet gemakkelijk, want zoveel mensen, zoveel voorkeuren, behoeften, wensen en verwachtingen.’

Tijdens de training legde Sheila uit dat je weliswaar niet in iemands hoofd kunt kijken, maar wel kunt leren om de voorkeuren van een ander te herkennen. Zodat je kunt inspelen op wat de ander prettig vindt.

Afstemmen en verbinden

Hierbij benadrukte Sheila dat het belangrijk is om niet te veel van jezelf uit te gaan.

‘Behandel de ander niet zoals je zelf
behandeld wilt worden, maar zoals de
ander behandeld wil worden’

 

Sheila: ‘Erken de behoeften van de ander, waardeer de ander en respecteer diegene om wie hij is. Behandel de ander dus niet zoals je zelf behandeld wilt worden, maar juist zoals de ander behandeld wil worden.’

Wanneer je stijl van communiceren te veel afwijkt van die van de ander, dan praat je langs elkaar heen, zo legde Sheila uit. Gevolg is dat je boodschap niet overkomt en je niet tot resultaten komt.

Signalen

Deze inzichten helpen mij dagelijks. Ik heb nu meer inzicht in de signalen die een ander uitzendt. Hierdoor lukt het mij ook steeds beter om in te spelen op de ander en mijn eigen handelen op hem of haar af te stemmen.

Niet om diegene te manipuleren, maar juist om een setting te creëren waarin we ons beiden goed voelen en samen resultaten kunnen boeken.

Afstemmen en verbinding maken dus, als begin van goed samenwerken. Een waardevol inzicht.

En dan ook het team

Zo kwamen we bij het laatste deel van de training: de effectiviteit van het team verbeteren. Want goed één op één kunnen samenwerken is mooi, maar je wordt nog veel effectiever als je weet hoe je hele teams beter kunt laten samenwerken.

Vragen die Sheila hierbij introduceerde, waren: wat zijn kwaliteiten en valkuilen in een team? En hoe kun jij, met jouw profiel en jouw kwaliteiten, de effectiviteit van het team positief beïnvloeden?

Ook hier ging het weer over het aansluiten bij anderen. En ook dit onderdeel leverde weer erg waardevolle inzichten op.

Aandacht

Al met al kijk ik terug op een geweldige training.

Ik vond het vooral mooi dat Sheila ervoor zorgde dat ik mijn aandacht allereerst naar binnen richtte, zodat ik daarna zonder mezelf te verliezen een rol kon spelen binnen effectieve teams.

Inzicht

Dat er geen standaard antwoorden, oplossingen of methoden zijn in de samenwerking met anderen, hoe graag we dat misschien wel zouden willen, is misschien nog wel het meest waardevolle inzicht.

Jezelf kennen, de ander kennen, focussen op goed samenwerken en samen dienstbaar zijn aan het resultaat, dat is waar het om gaat.

Op afstand

Aan het slot van dit artikel geef ik graag nog een keer het woord aan Sheila. Ik keek met haar terug op de training, en zij zei:

‘Juist nu is het belangrijk
om je communicatie heel bewust
af te stemmen op sleutelfiguren’

 

‘Nieuwe vaardigheden worden sterker door ze toe te passen. Juist nu we allemaal samenwerken op afstand, is het belangrijk om voor jezelf heldere doelen te stellen en je communicatie heel bewust zo af te stemmen op sleutelfiguren, dat je jouw doelen ook daadwerkelijk bereikt.’

‘Zo kun je ook in deze tijd je persoonlijke effectiviteit en je waarde voor je team blijven versterken.’

Samen

Persoonlijke effectiviteit als middel om te komen tot beter samenwerken. Samen mooie resultaten boeken.

Het geeft veel energie om mijn eigen ontwikkeling en mijn de resultaten die ik met mijn collega’s boek dagelijks te laten samenkomen.

 

Hey talent! Ook in deze tijd zijn we bij Bewegin op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Sta jij te popelen om je loopbaan meteen te beginnen én je volop te blijven ontwikkelen? Kom dan nu in Bewegin. Tot snel!