Starten met werken: hoe belangrijk is je eerste baan?

Je eerste baan. Nu gaat het beginnen. Je hebt er zin in! Tegelijkertijd heb je nog veel te ontdekken. Over jezelf en de wereld. En dus is het een logische vraag: je eerste baan, hoe belangrijk is die eigenlijk?

 

Bullshit jobs, ken je dat? Dit is het soort baan waarvan de persoon die hem uitvoert zelf vindt dat het geheel of gedeeltelijk een onzinbaan is.

De term ‘bullshit job’ komt van de antropoloog David Graeber. Hij stelde dat heel veel werk wel zinloos moet zijn, omdat moderne technieken ons inmiddels zo productief hadden moeten maken dat lange werkweken niet meer nodig zijn.

Volgens Graeber bestaan wereldwijd tientallen miljoenen bullshit jobs.

Eenmansfabriek

Nou, je hoeveelste betrekking het ook is, in een bullshit job wil je jezelf natuurlijk niet terugvinden. Je wilt geen melkkoe zijn van een werkgever. Geen eenmansfabriek.

Dat klinkt logisch en dat is het ook.

Maar het laat wel zien dat heel veel mensen, en jijzelf misschien ook wel, bij het nadenken over hun eerste baan uitgaan van een ondergrens waar ze boven willen blijven.

En dan wordt het interessant. Want wat is dan die ondergrens? En hoe belangrijk is je eerste baan als je in je hele loopbaan (steeds verder) daarboven wilt blijven?

Jouw drijfveren

Dit brengt ons bij jouw ambities. Jouw drijfveren. Deze spelen een supergrote rol in je oriëntatie op je eerste baan. Wat wil jij precies?

En belangrijker nog: waarom wil je wat je wilt? Waar komen jouw voorkeuren vandaan? 

‘Zijn jouw voorkeuren écht van jou,
of komen ze ergens anders vandaan?’

 

Uitdaging. Vrijheid en verantwoordelijkheid. Kansen om door te groeien. Een goed salaris. Leuke collega’s. Een bekend bedrijf. Maatschappelijke impact.

Het is niet altijd makkelijk om te zien of jouw voorkeuren écht van jou zijn, of dat ze ergens anders vandaan komen. Van vrienden, van familie, of vanuit de samenleving – de tijdgeest.

Probeer het voor jezelf maar eens te onderzoeken.

Jouw ontwikkeling

Het grote belang van jouw drijfveren bij de zoektocht naar je eerste baan laat zien dat de vraag hoe belangrijk je eerste baan is eigenlijk een beetje een vreemde is.

Ja of nee, beide kanten op zou het een vreemd betoog opleveren.

Bovendien, een loopbaan starten levert al genoeg druk op. Je wilt het goed doen, toch? Dus die vraag, daar kunnen we eigenlijk wel zonder.

Bekijk het daarom eens zo: je bent al begonnen. Je hebt gestudeerd, misschien ook een bijbaan gehad. Jij hebt al hard gewerkt. En jij hebt je al volop ontwikkeld.

En nu zoek je een plek waar je dat kunt blijven doen. Een plek waar je daarvoor nog betaald wordt ook.

Als jij deze plek weet te vinden, op basis van drijfveren die écht van jou zijn, dan is jouw eerste baan nooit een bullshit job. En dat is best belangrijk. Veel plezier!

 

Hey talent! Sta jij aan het begin van je loopbaan en ben jij nieuwsgierig naar ons programma? Kom in Bewegin! Bij ons vind je de ideale omgeving voor nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Tot snel!