Sollicitatiebrief schrijven: waarom jouw CV een stuk minder belangrijk is dan je denkt

Zeker aan het begin van je loopbaan kan een sollicitatiebrief schrijven je knap zenuwachtig maken. Want wat zet je bijvoorbeeld op je CV? Hoe laat je zien dat jij – ook al heb je nog maar weinig werkervaring – echt wel wat in je mars hebt? Gelukkig is er goed nieuws: je curriculum vitae is eigenlijk helemaal niet zo belangrijk.

 

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: we leven in een wereld die steeds sneller verandert. Dit heeft nogal wat invloed, ook op de wijze waarop organisaties hun teams samenstellen.

Want hoe groot of klein een organisatie ook is, er is een grote behoefte aan mensen die de organisatie mee laten veranderen met de wereld. Die ervoor zorgen dat de organisatie bijblijft – en niet achteropraakt.

Dit leidt tot een belangrijke vaststelling: elke werkgever is in de eerste plaats benieuwd naar de toekomstige jij, en minder naar het plaatje dat opstijgt uit jouw curriculum vitae.

Jouw curriculum vitae

Jouw CV is letterlijk een papieren werkelijkheid. Wat echt telt, is je persoonlijkheid. Die moet passen. Dat is het fundament waarop jij en je werkgever samen gaan bouwen.

Wat zijn jouw ambities?
Waar word jij enthousiast van? Dat is waar
een werkgever over wil lezen’

 

Wat zijn jouw ambities? Waar word jij enthousiast van? Hoe werk jij samen? Dat is waar een werkgever over wil lezen en dat is dus ook waar je focus moet liggen bij het sollicitatiebrief schrijven.

Werkervaring is relatief

Maar wanneer alles wat je op een regulier CV niet terugziet juist de doorslag geeft, kun je dan zeggen: werkervaring, who cares?!

Nou, dat is nu ook weer niet waar. Want ervaring telt natuurlijk wel. Maar dat wil niet zeggen dat een gebrek aan ervaring je meteen ongeschikt maakt. Ook omdat werkervaring een verraderlijk begrip kan zijn.

Neem horecawerk. Veel young professionals zien dat niet als relevante werkervaring. En dus komt het niet automatisch omhoog bij het sollicitatiebrief schrijven.

Terwijl veel werkgevers denken: horecaervaring? Die weet van aanpakken en kan onder druk werken – die heeft de persoonlijkheid die we zoeken.

‘Focus je bij het sollicitatiebrief schrijven
op de dingen die je wel hebt gedaan’

 

Focus je bij het sollicitatiebrief schrijven daarom op de dingen die je wel hebt gedaan. Want die zeggen vaak heel veel over jou als persoon.

Jouw drive en jouw ambities

Wat er ook op jouw CV staat, het gaat er dus letterlijk om of een bepaalde baan of werkgever past bij jou. Bij jouw verhaal, jouw drive, jouw doelen en jouw ambities.

Uiteindelijk is ieder mens uniek. Jij bent uniek. Zorg dat je CV laat zien wie jij bent. En als je dan op gesprek mag komen, zorg dan dat je jouw verhaal paraat hebt. Zodat als je een vraag krijgt, je niet op zoek gaat naar hét antwoord, maar naar jouw antwoord.

En kaats de bal gerust terug. Want waar zij naartoe willen, is minstens zo belangrijk wanneer je samen wilt bepalen of jullie een goeie match zijn. Veel succes!