Bla bla bla: smalltalk tips van Ruben

Smalltalk. Van die triviale gesprekjes die nergens over gaan. Maar: ook gesprekjes die binnen elk team van groot belang zijn, zo ontdekte Ruben van de Koppel. Hij dook in de wereld van smalltalk en deelt zijn bevindingen hieronder – en die zijn verre van triviaal.

We moeten het hebben over smalltalk. Of preciezer: smalltalk met collega’s.

Je weet wel, van die gesprekjes die nergens over gaan. Of tenminste, niet over werk. Een kort praatje over het weekend, over voetbal, over het weer – over wat dan ook.

Laatst realiseerde ik het me ineens: nu we allemaal op afstand werken, dient de gelegenheid om deze gesprekken te voeren zich bijna niet meer aan. Smalltalk komt er amper nog van.

Wanneer heb jij voor het laatst met een collega over zomaar niks zitten babbelen?

Cement van teamcultuur

Nu kun je zeggen: prima toch, dat geklets en geouwehoer over niks, daar kunnen we prima zonder.

En dat is ook precies hoe ouderwetse managers er tegenaan kijken. Smalltalk leidt maar af van de focus op het werk, er moet gepresteerd worden! ‘

‘Smalltalk is belangrijk als cement
van teamcultuur en aanjager
van sterke onderlinge relaties’

Maar zo simpel liggen de zaken niet. Smalltalk vervult binnen teams een belangrijke functie. Het is het cement van teamcultuur, een aanjager van sterke onderlinge relaties.

Dit is niet mijn bewering, het blijkt uit onderzoek. En het is vast ook wat je zelf wel weet of aanvoelt.

Zou jij gelukkig worden van een samenwerking met anderen waarbij het altijd alleen maar gaat over de inhoud van het werk? Nee toch zeker?

Flinke voordelen

Laten we nog eens wat dieper in smalltalk duiken. Dit zijn de voordelen die het oplevert:

– Het versterkt de vertrouwensband, waardoor mensen meer informatie delen.
– De communicatie verloopt soepeler, waardoor minder miscommunicatie ontstaat.
– Het slaat een brug tussen verschillende culturen en persoonlijkheden.
– Het vergroot de solidariteit, zeker in tijden van stress of onzekerheid.

Dat zijn flinke voordelen. En als ik voor mezelf mag spreken: smalltalk zorgt bovendien voor meer ontspanning en plezier in je werk.

En dus is er alle reden om ook bij het werken op afstand ruimte te maken voor smalltalk. Maar hoe doe je dat? Smalltalk ontstaat normaal immers spontaan, als je elkaar tegenkomt. Tijdens de lunch, bij een kop koffie, of gewoon zomaar.

Maar in Teams of Zoom kom je elkaar niet spontaan tegen. En de rol van oogcontact, lichaamstaal en andere signalen is online heel anders.

Tips voor jou

De vraag is dan ook: hoe kun je ook online toch ruimte maken voor smalltalk? Hier ben ik mee aan de slag gegaan. Zo kwam ik tot deze tips:

‘Met deze tips kun je ook online
ruimte maken voor smalltalk’ 

– Ga een paar minuten eerder een online vergadering in en benut deze tijd om kort bij te praten voor de meeting start.
– Plan tijdens een online overleg 5 á 10 minuten in om met elkaar bij te praten. Doe dit aan het begin, want smalltalk vergroot de betrokkenheid – handig voor de rest van het overleg.
– Zorg voor online koffiemomentjes met je team. Deze hoeven maar kort te duren, bijvoorbeeld een kwartier tot een half uur. Benut deze tijd om samen even afstand te nemen van het werk.
– Maak met een collega een belafspraak voor in de pauze en ga dan wandelen. Win-win: je kunt met elkaar keuvelen terwijl je lekker in beweging bent in de frisse buitenlucht.

Verademing

Sinds ik bewust met smalltalk aan de slag ben gegaan bij Bewegin en in mijn werk bij de opdrachtgever, heeft dit al veel positiefs opgeleverd.

Bewegin stimuleert alle talenten sowieso om elkaar op te zoeken en in contact te blijven. Hierdoor blijven we ook op afstand een hecht team van jonge starters die het samen leuk hebben en er voor elkaar zijn.

‘Bij de opdrachtgever ervaar ik
meer plezier in mijn werk én ik
leer de organisatie nóg beter kennen’

Bij de opdrachtgever ervaar ik meer plezier in mijn werk én ik leer de organisatie nóg beter kennen. Dit helpt me enorm in de uitvoering van mijn opdracht.

En ook mijn collega’s bij de opdrachtgever maken graag gebruik van de ruimte die ik ervoor inplan tijdens overleggen. Leuk: vaak begint een gesprek één op één, waarna steeds meer collega’s aanhaken zodra ze de meeting inkomen.

Deze gesprekken, die dus niet over werk gaan, zijn vaak echt een verademing tussen alle andere serieuze overleggen door.

En dan zijn het ook nog eens goeie triggers voor ieders deelname aan het overleg. Iedereen doet meteen mee.

Kortom: smalltalk, grote waarde!

Durf jij het avontuur aan? Wil je meer weten hoe we dat doen? Lees dan meer over ons programma.

Zin in een praatje? Bij Bewegin zijn we altijd op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Sta jij te popelen om je loopbaan meteen te beginnen én je volop te blijven ontwikkelen? Kom dan nu in Bewegin. Tot snel!

Andere verhalen van Bewegin over werk, ambities, Talent Bevrijden en meer..

Werken vanuit mijn talenten en drijfveren, daar heb ik nog steeds heel veel aan

Lees het hele verhaal

‘Ik zocht ontwikkelkansen en die heb ik gevonden’

Lees het hele verhaal

In gesprek met: Lilian Klinkenberg – Woonbron 

Lees het hele verhaal