“Ontwikkeling is geen lineair pad. Juist gaandeweg, terwijl je werkt en leert, ontdek je wat je kunt en wilt.”

Rianne is dankbaar voor haar tijd bij Bewegin, het was een sprong in het diepe, waarin ze steeds weer nieuwe dingen over zichzelf heeft ontdekt. Dat ging soms met vallen en opstaan: “Voor je ontwikkeling is het juist goed dat het af en toe schuurt. Juist dan maak je stappen.”

Aanleiding

Op welk moment in je leven kwam je met Bewegin in aanraking?

Ik had mijn studie antropologie net afgerond, een super interessante studie. Maar op het moment dat ik afstudeerde, wist ik niet goed hoe ik al het geleerde in de praktijk moest brengen. Hoe kon ik mijn carrière een goede start geven?

Wat zocht je in een eerste baan?

Ik vond organisatieverandering interessant, maar wist niet precies welke kant ik daarmee op wilde. Daarom was ik op zoek naar een breed traineeship, waarin je wordt klaargestoomd voor een brede rol. Zodat je kunt proeven aan verschillende dingen, blijft leren en stappen kunt zetten in het werkende leven. Ook vond ik het belangrijk dat mijn eerste baan een plek zou zijn die van meerwaarde is voor de maatschappij.

En gelukkig stuitte ik op Bewegin. Hier vond ik alles wat ik zocht in een baan; ik kon én blijven leren én meteen vlieguren maken als externe consultant. En dan ook nog eens in een sector waar ik maatschappelijke impact kon maken.

Sollicitatie

Wat was jouw eerste indruk van Bewegin?

Solliciteren bij Bewegin gaat nét even anders dan bij andere bedrijven. De gesprekken voelden eigenlijk helemaal niet als een sollicitatie. Ik merkte al snel: ik heb een klik met deze mensen. Dat maakte het heel persoonlijk en relaxt.

‘Ik merkte al snel:
ik heb een klik
met deze mensen’

Wat maakte Bewegin anders?

Ik had op dat moment ook andere sollicitaties lopen. Maar ik merkte dat de mensen bij Bewegin
oprecht geïnteresseerd waren in mij als persoon. Het draaide niet zozeer om mijn prestaties – zoals opleiding en ervaring – maar vooral om mijn motivatie, persoonlijkheid en ambitie. Ze keken naar mijn potentie. Dat was een groot verschil met de sollicitatiegesprekken die ik ha

Onboarding

Je werd aangenomen bij Bewegin. Hoe was het om je als talent bij Bewegin aan te sluiten?

Ik kwam terecht in een warm bad. Ik werd onderdeel van een groep enthousiaste starters, die vol ambitie zitten. Iedereen zit met dezelfde uitdaging; je wilt starten, bent ambitieus en hebt behoefte om jezelf te ontwikkelen. Ik had meteen een klik met de andere talenten, wat me de bevestiging gaf dat ik op de goede plek zat.

Ik kwam na mijn sollicitatieprocedure in de zogeheten vijver, hier zitten alle talenten in die de sollicitatieprocedure hebben doorlopen, maar nog niet aan een opdracht beginnen. In die fase voelde ik ook weer de persoonlijke benadering van Bewegin. Ik had toen veel contact met Caroline (van Bewegin) die me op de hoogte hield van alle ontwikkelingen. En al snel daarna kon ik op klikgesprek bij de opdrachtgever.

Klikgesprek

Toen ging je op klikgesprek bij een opdrachtgever, hoe ging dat?

Ik mocht op klikgesprek komen bij Stadgenoot, een Amsterdamse woningcorporatie. Ik zou daar op de financiële afdeling aan de slag gaan. Een klikgesprek is geen sollicitatiegesprek, maar echt een kennismaking waarbij de opdracht en werkzaamheden werden besproken en ik al mijn vragen kon stellen. Bij het klikgesprek gaat er altijd iemand van Bewegin mee. Bij mij was dat Michiel. Het voelde fijn om hem naast me te hebben, dat gaf me een zeker gevoel.

Hoe zag jouw opdracht eruit?

Bij Stadgenoot startte ik op de financiële afdeling, zodat ik direct kon meedraaien in de operatie en zo de organisatie zou leren kennen. Ik heb hier heel veel praktische kennis opgedaan. Daarnaast was de opdracht om de werkdruk te verlagen op de afdeling en op zoek te gaan naar verbinding tussen de verschillende teams. Op de afdeling werken namelijk drie teams waartussen ik een verbindende rol moest gaan spelen. Dat was een uitdagende klus!

Waar liep je tegenaan?

De opdracht kwam maar moeizaam van de grond door de invloed van de werkdruk op de afdeling. Het was vooral meewerken op de afdeling en op zoek zijn naar een veranderopdracht. Maar toen ik daar een beetje in vastliep, heeft mijn talentregisseur vanuit Bewegin me erg geholpen.

Talentregisseur

Hoe heeft jouw talentregisseur je dan geholpen?

In de ontwikkelgesprekken die je iedere maand hebt, kon ik met haar sparren over vragen als: hoe zorg ik ervoor dat ik mijn rol goed kan pakken, hoe moet ik gesprekken voeren en hoe zet ik mezelf neer? Het was fijn om deze zaken met een onafhankelijk persoon te kunnen bespreken. Dankzij de talentregisseur kon ik van een afstand objectief naar mijn eigen handelen kijken. Daar hebben ook de trainingen aan bijgedragen.

‘Dankzij de talentregisseur
kon ik van een afstand
objectief naar mijn
eigen handelen kijken’

Trainingen

Welke onderdelen van de trainingen kon je op jouw situatie toepassen?

De trainingslijn van Bewegin is zo opgebouwd dat ze altijd direct toepasbaar zijn in de praktijk. Door de trainingen ‘Je rol als externe’ en de training over woningcorporaties werd ik me bijvoorbeeld bewust van mijn rol en mijn werkveld.

Wat kenmerkend is voor alle trainingen, is dat je altijd casussen uit je eigen praktijk behandelt. Zo kan je je vraagstukken voorleggen aan medetalenten en kun je wat je hebt geleerd direct toepassen.

In alle trainingen leer je ook veel over jezelf. Ik was mij niet bewust van hoe belangrijk dit is in je werk, maar die zelfkennis is onmisbaar in je carrière.

Durf jij het avontuur aan? Wil je meer weten hoe we dat doen? Lees dan meer over ons programma.

Intervisie

Sparren met anderen kan ook helpen als je het even niet weet. Welke rol speelde de intervisie vanuit Bewegin voor jou?

Het is fijn om in een vertrouwde omgeving met anderen te sparren over waar ze tegenaan lopen in hun werk. Juist doordat je in hetzelfde schuitje zit, begrijp je elkaar goed en kun je elkaar helpen. De eerlijkheid en kwetsbaarheid in de gesprekken creëerden ook een sterke band tussen mij en de andere talenten. Die veilige omgeving is heel erg fijn.

Hebben de hobbels die je bij die eerste opdracht tegenkwam, je ook wat opgeleverd?

Jazeker, achteraf was het een waanzinnig goede ervaring. Ik heb ervan geleerd om proactief te zijn. Je moet nu eenmaal soms leuren om je doel te bereiken en moeite doen om een organisatie te begrijpen. Als starter verwacht je soms dat alles voor je klaarligt. Maar voor je ontwikkeling is het juist goed dat het af en toe schuurt. Juist dan maak je stappen. En kom je uit je comfortzone.

Na deze opdracht mocht je bij jouw opdrachtgever samen met een ander talent van Bewegin zelf een nieuw project opzetten, hoe was het om een compleet nieuw project op te zetten?

Dit volgende project startte toen een ander talent van Bewegin mij vroeg om te helpen bij het Stadlab project, dat zij vanuit de klantenservice aan het opzetten was.

Dit project is een bedrijfsbreed innovatieorgaan binnen Stadgenoot dat gesprekken faciliteert tussen afdelingen waarin afgeronde of lopende complexe klantvragen en -processen aan bod komen. Deze gesprekken hebben als doel procesverbeteringen voor de toekomst creëren, waardoor de klant beter geholpen kan worden, de collega’s binnen Stadgenoot gemakkelijker hun werk kunnen doen en er eenvoudiger verbinding gelegd kan worden tussen collega’s van verschillende afdelingen.

Welke talenten van jou kwamen hier tot uiting?

In dit project kwamen twee talenten van mij goed tot hun recht; mensen verbinden en creatief nadenken. Ook leerde ik procesmatig werken en hoe je een goed advies uitbrengt.
Ik organiseerde sessies met alle betrokkenen waarbij ik allerlei werkvormen kon toepassen. Zo kon ik ook de trainingen van Bewegin concreet toepassen in de praktijk.

Hoe voelde het om op die manier bezig te zijn met je talenten?

Het was een project vanuit één afdeling – de klantenservice – maar binnen dit project kwamen juist alle afdelingen samen. Op deze manier brachten we collega’s bij elkaar om het gesprek samen aan te gaan, wat mij als verbinder natuurlijk erg aanspreekt. Wat me daarnaast ook enthousiast maakte, is dat ik betrokken was bij een project dat de organisatie als geheel beter maakt.

Na dit project, ging je nóg een project doen bij Stadgenoot; het implementeren van het facturatieproces in een nieuw ERP-systeem. Een groot project. Vond je dat niet spannend?

Jawel. Ik had moeite om ermee te starten, want hoe begin je met zo’n groot project?

Hoe ben je dan toch begonnen?

Gelukkig was er de hulp van Sander van innergo (zusterbedrijf van Bewegin). Hij liet me inzien dat ik echt niet alle precieze inhoud hoefde te kennen om dit project succesvol te laten zijn. Mijn rol was het faciliteren van het proces, de inhoud kwam wel vanuit de mensen.

De hulp van Sander en natuurlijk de begeleiding van mijn talentregisseur hielpen me enorm. Ze leerden me hoe ik mezelf het beste kon presenteren, en hielden me ook een spiegel voor. Wat ben je aan het doen? En waarom doe je precies dit? Zou je het ook op een andere manier kunnen aanpakken? Doen we wel het goede? Hierdoor werd ik gedwongen op mezelf te reflecteren.

Het was voor mij goed om via deze weg vanuit helikopterperspectief naar de organisatie te leren kijken. Hoe kijk ik met een externe blik naar mijn werk? Kijk ik nog wel objectief? Zie ik het grotere plaatje?

Hoe heeft het uitvoeren van jouw allereerste opdracht bij Stadgenoot – meedraaien op de financiële afdeling – je geholpen bij dit project?

Het is nuttig geweest om eerst in de operatie te hebben gezeten. Doordat ik de organisatie vanuit daar al goed heb leren kennen, werd de grotere opdracht daarna makkelijker.

Lab

Je bent tijdens je opdracht ook actief geweest binnen Bewegin zelf, bij het Lab. Kun je daar wat meer over vertellen?

In mijn laatste halfjaar wilde ik – naast oriënteren op een vervolgstap – bij Bewegin nog veel doen. Alles eruit halen wat erin zit. Ik heb daarom zelf veel dingen aangekaart en binnen het Lab (een soort adviesorgaan aan de eigen organisatie) projecten opgepakt.

Door het Lab ben je zelf ook verantwoordelijk voor de talentreis en kun je helpen om Bewegin nog verder te verbeteren. Ik heb onder andere de talenten uitgevraagd over hun ervaring met de talentreis en daar een adviesrapport over geschreven. Dat rapport is gebruikt om Bewegin verder te professionaliseren. Dankzij het Lab heb ik het gevoel dat ik echt heb kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van Bewegin.

Uitstroom

Na die twee jaar Bewegin was het tijd om je vleugels verder te spreiden. Wat ben je gaan doen?

Het laatste halfjaar bij Bewegin staat deels in het teken van je uitstroom. Want hoe zuur het ook is: helaas houdt het Bewegin-avontuur na 2 jaar op. Met je talentregisseur ga je daarom in de laatste zes maanden aan de slag met wat de beste vervolgstap voor je is.

Omdat ik het zo naar mijn zin had gehad bij Bewegin, wilde ik daarbij in de buurt blijven. Voor mij was het daardoor al heel snel duidelijk dat ik naar innergo wilde. Ik kreeg van innergo de kans om mee te werken aan het vinden van opdrachten, mijn netwerk te vergroten, trainingen te geven en doelgerichter te leren werken.

Ook op persoonlijk ontwikkelingsvlak bleek ik bij innergo veel kansen te krijgen. Kortom; genoeg ruimte om ambitieus te zijn en te groeien, en dat vind ik het allerbelangrijkste in mijn werk.

Terugkijkend

En hoe kijk je nu terug op twee jaar Bewegin?

Ik ben ontzettend dankbaar. In mijn Bewegin-tijd heb ik bij één opdrachtgever gezeten, maar drie heel mooie, uiteenlopende opdrachten mogen uitvoeren. Wat mij heeft verrast is de snelheid waarmee ik mezelf dingen eigen heb weten te maken.

Door de steile leercurve kreeg ik heel snel veel meer zelfvertrouwen. En ben ik in de afgelopen 2 jaar enorm gegroeid.

Dankzij de vele verschillende dingen die ik mocht doen en door samen te werken met allerlei mensen, ontdekte ik bovendien waar ik goed in was. Mijn kracht zit in mijn vermogen om bedrijfsbreed en procesmatig zaken aan te pakken. Daarnaast ben ik iemand die mensen goed met elkaar kan verbinden.

Fun

Naast dat Bewegin leerzaam en goed voor mijn ontwikkeling was, was het ook een heel gezellige tijd. Het faciliteren van een plezierige omgeving kan Bewegin als geen ander. De sfeer in de groep met andere talenten was top, mede door de leuke borrels en uitjes.

ZIN

Heb je nog contact met andere Bewegin-talenten uit jouw Bewegin-tijd?

Ja! Door ZIN (het alumni-netwerk van Bewegin) ben ik op een fijne manier oud-talenten blijven zien en spreken. Daardoor heb ik laatst met een mede-oud-talent gespard over de manier waarop wij beiden met processen werken, wat ik direct heb kunnen toepassen in mijn huidige opdracht.

Wil je tot slot nog iets kwijt over jouw Bewegin-tijd?

Ontwikkeling is geen lineair pad. Juist gaandeweg, terwijl je werkt en leert, ontdek je wat je kunt en wilt. Zodat je continu stappen kan blijven zetten.

Andere verhalen van Bewegin over werk, ambities, Talent Bevrijden en meer..

Werken vanuit mijn talenten en drijfveren, daar heb ik nog steeds heel veel aan

Lees het hele verhaal

‘Ik zocht ontwikkelkansen en die heb ik gevonden’

Lees het hele verhaal

In gesprek met: Lilian Klinkenberg – Woonbron 

Lees het hele verhaal