New York, Barcelona, Alkmaar: dit zijn de avonturen van Fleur

 

Regelmatig stellen we op deze plaats een nieuw talent aan je voor. Ditmaal bracht Wouter Westerveld een bezoek aan Fleur Schepers. Het leverde een mooi gesprek op, over Fleur haar ervaringen, haar ambities én haar buitenlandse avonturen.

 

Hoi Fleur, leuk dat we elkaar spreken. Heb ik het goed begrepen dat jij behoorlijk reislustig bent?

Ja, dat klopt wel aardig. Na mijn middelbare school wilde ik graag een jaar naar het buitenland.

Ik wilde mijn Engels verbeteren en Spaans leren, en vooral de wereld zien en me losmaken van mijn omgeving. Ik heb toen een halfjaar in New York gewoond en daar mijn Cambridge certificaat gehaald.

‘We hebben al twee bruiloften gehad,
in New York en Kopenhagen’

 

Aan die tijd heb ik een hechte internationale vriendengroep overgehouden. We hebben al twee bruiloften gehad, in New York en Kopenhagen. En iedereen is ook bij mij in Amsterdam geweest.

Gaaf zeg. En daarna?

Aansluitend aan het halfjaar in New York heb ik een halfjaar in Barcelona gewoond bij een gastgezin.

Daar heb ik Spaans geleerd en ook weer erg leuke mensen ontmoet, waardoor ik bijvoorbeeld oud en nieuw in Moskou en Berlijn heb gevierd en komend voorjaar naar Madrid ga.

Zo. En wat ben je na al die avonturen gaan studeren?

Eerst heb ik de bachelor Geschiedenis gedaan aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna ben ik toch weer naar het buitenland gegaan, voor een Spaanstalige minor internationale betrekkingen, in Madrid.

Vervolgens heb ik nog de Master International Relations in Historical Perspective gedaan aan de Universiteit Utrecht.

Wat houdt dat precies in?

Dat gaat over internationale relaties en verhoudingen tussen natiestaten vanuit een historisch oogpunt. Je analyseert het buitenlands beleid van een land in het kader van zich ontwikkelende internationale verhoudingen.

Voor mijn scriptie deed ik bijvoorbeeld onderzoek naar de rol van regio’s in de EU, waarbij ik me voornamelijk heb gericht op Catalonië en de Catalaanse onafhankelijkheidsaspiraties.

En toen, na al deze ervaringen in het buitenland, volgde er dus toch een baan in Nederland. Heb je nu genoeg buitenland gezien?

Haha, zeker niet. In de toekomst wil ik misschien nog wel voor een langere periode in het buitenland wonen.

‘In de toekomst wil ik misschien
nog wel voor een langere
periode in het buitenland wonen’

 

Maar eerst wilde ik mijn loopbaan beginnen in Nederland.

Wat was voor jou de reden om te kiezen voor Bewegin?

Het concept van Bewegin sprak me gelijk aan, niet te gelikt maar oprecht.

Daarnaast was het vooral ook de maatschappelijke betrokkenheid, in mijn geval een woningcorporatie. En dan ook nog alle trainingen waarin je jezelf kunt ontwikkelen.

En dat ik in mijn huidige rol op hoog niveau binnen de organisatie mag meedenken vind ik ook erg gaaf. Al deze aspecten helpen mij om me verder te ontwikkelen en te ontdekken waar mijn kwaliteiten en ambities liggen.

Kun je ons iets meer vertellen over je huidige werkzaamheden?

Zeker. Ik ben bij een woningcorporatie in Alkmaar op de afdeling KCC actief als projectleider.

Mijn project heeft als doel het reparatieproces voor een huurder van begin tot eind te verbeteren.  Dus vanaf het moment dat een verzoek online of telefonisch binnenkomt tot aan de afhandeling door de externe onderhoudsdienst. Erg interessant.

Klinkt goed, gelijk als projectleider aan de slag. Hoe heb je dat aangepakt?

Door het project op te delen in drie stappen. Allereerst werkafspraken en verantwoordelijkheden tussen de verschillende afdelingen vastleggen.

Vervolgens het verder inzichtelijk maken van informatie over huurders en hun reparatieverzoeken, zodat de communicatie tussen afdelingen kan verbeteren. Hoe komt iedereen bij de juiste informatie? Waarom is dit lastig in de praktijk toe te passen?

De derde stap is de verdiepingsslag in de bestaande processen en systemen.

Waar besteed je zelf de meeste aandacht aan?

Momenteel focus ik me vooral op het meenemen van mijn collega’s in deze verandering. De uitdaging zit hem echt in de vertaalslag naar de werkvloer. Er is genoeg onderzoek gedaan, nu moeten we het samen in de praktijk brengen.

‘Het is belangrijk iedereen
te blijven meenemen’

 

Het vastleggen van werkafspraken kan gevolgen hebben voor de manier van werken. Daarom is het belangrijk iedereen te blijven meenemen.

Op welke manier word je hierin ondersteund door Bewegin?

Ik spar heel vaak met mijn talentmanager over mijn rol en mijn activiteiten. Daarbij hebben we het ook over mijn persoonlijke ontwikkeling. Dat is heel waardevol.

Daarnaast is de intervisie met andere talenten van Bewegin ook van toegevoegde waarde. Werksituaties aan elkaar voorleggen en er dan samen over sparren is erg fijn.

Gaaf Fleur. Bedankt voor je tijd en veel plezier nog bij je opdracht.

 

Bij Bewegin zijn we continu op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Sta jij te popelen om je loopbaan meteen te beginnen én je volop te blijven ontwikkelen? Kom dan nu in Bewegin. Tot snel!