Doe het maar: Manon startte een nieuw netwerk bij de opdrachtgever

Wat doe je als talent van Bewegin, wanneer je bij de opdrachtgever het contact met jonge collega’s mist? Een netwerkclub oprichten natuurlijk! En dat is precies wat Manon Baars deed bij de Alliantie. Haar verhaal onderstreept dat ruimte maken voor talent veel kan opleveren.

Laten we beginnen bij het begin: de talenten van Bewegin hebben een bijzondere rol. Als junior organisatieontwikkelaar krijgen ze naast hun uitvoerende werkzaamheden een veranderopdracht mee.

Deze opdracht geeft ze de vrijheid om op pad te gaan en ontwikkeling op gang te brengen. En doordat ze hierdoor echt onderdeel van het team worden, versterkt deze aanpak niet alleen de resultaten, maar ook de cultuur bij de opdrachtgever.

Dit effect is sterker naarmate talent de ruimte en het vertrouwen krijgt om zelf initiatief te nemen. En dat is zeker het geval bij de Alliantie, waar onze Manon Baars een van de initiatiefnemers was achter Jong Alliantie.

Manon, kom er maar in.

De Alliantie

‘Een jaar geleden ben ik gestart bij de Alliantie als P&O Adviseur. Inmiddels werk ik binnen het programma Digitale Transformatie. Daar ben ik PMO’er in het Implementatieteam.’

‘In deze rol begeleid ik samen met mijn team verschillende implementatietrajecten. We sturen op het proces en zorgen voor een opleidings- en communicatieplan per implementatie, zodat nieuwe (deel)systemen zacht in de organisatie landen, zoals dat zo mooi heet.’

Contact

‘Binnen de Alliantie merkte ik al gauw dat de gemiddelde leeftijd relatief hoog ligt. Ook merkte ik dat ik desondanks de Alliantie wel echt als een leuke organisatie beschouwde, ook als jong persoon.’

‘Het enige dat ik miste was het contact met andere jonge collega’s.’

‘Ik miste het contact met collega’s –
toen kwam het idee
om Jong Alliantie op te richten’

‘Door corona kon ik maar één maand echt op kantoor werken, waardoor het nog lastiger was om contact met de andere jongere collega’s te maken en elkaar te leren kennen.’

Zo kwam ik op het idee om Jong Alliantie op te richten.

Hier komt nog bij dat ik tijdens mijn opdracht bij P&O merkte dat er vanuit de organisatie behoefte is aan meer jonge collega’s. Een ‘jong’-organisatie kan bijdragen aan het binden van jonge collega’s.

Enquête

Ik kwam in contact met twee andere jonge collega’s die ook enthousiast werden van het idee.

Met een enquête hebben we eerst geïnventariseerd of deze behoefte ook leefde onder onze andere jonge collega’s, waarbij we de grens op 35 jaar hebben gezet.

Dit bleek zeker het geval. We hebben toen een brainstormsessie gehouden met een aantal van deze collega’s om na te denken over het doel en de inrichting van Jong Alliantie.

Vervolgens hebben we het idee gepresenteerd bij de directie. Daar waren ze direct enthousiast. Jong Alliantie kon toen officieel worden opgericht!

Talentontwikkeling

Waar we nu staan: de eerder benoemde collega’s en ik vormen het bestuur van Jong Alliantie en we hebben inmiddels een activiteitenkalender opgezet voor 2021.

Ook hebben we de rol en positie van Jong Alliantie afgebakend.

Het is een netwerk binnen de Alliantie voor en door collega’s t/m 35 jaar, met als doel om jonge collega’s met elkaar in contact te laten komen, kennis te delen en te werken aan talentontwikkeling.

‘Het netwerkt brengt jonge collega’s in contact,
om te werken aan talentontwikkeling’

Het achterliggende idee is dat zo niet alleen de ontwikkeling van de jonge werknemers van de Alliantie in een stroomversnelling raakt, maar dat de organisatie hier als geheel ook de vruchten van plukt.

Vrijheid

Het was erg leuk om te merken dat we werden aangemoedigd om de potentie van Jong Alliantie te onderzoeken en de vorm te bepalen, vooral omdat we hier de volledige vrijheid bij kregen.

Dat eigen initiatief wordt gewaardeerd bewijst volgens mij dat de Alliantie een plek is waar jonge talenten zich zeker thuis kunnen voelen.

‘Het gaf onwijs veel energie om iets op te zetten
en waarde aan de Alliantie toe te voegen’

En natuurlijk: het gaf veel energie om samen met andere jonge collega’s uit het niets iets op te zetten en hiermee waarde aan de Alliantie toe te voegen.

Bovendien zorgde dit direct voor mooie contacten met andere jonge collega’s – precies waar ik naar op zoek was.

En wat blijkt: door Jong Alliantie kwam ik erachter dat ik veel meer jonge collega’s heb dan ik dacht!

Durf jij het avontuur aan? Wil je meer weten hoe we dat doen? Lees dan meer over ons programma.

Hey talent! Bij Bewegin zijn we altijd op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Sta jij te popelen om je loopbaan meteen te beginnen én je volop te blijven ontwikkelen? Kom dan nu in Bewegin. Tot snel!

Andere verhalen van Bewegin over werk, ambities, Talent Bevrijden en meer..

Werken vanuit mijn talenten en drijfveren, daar heb ik nog steeds heel veel aan

Lees het hele verhaal

‘Ik zocht ontwikkelkansen en die heb ik gevonden’

Lees het hele verhaal

In gesprek met: Lilian Klinkenberg – Woonbron 

Lees het hele verhaal