Lekker winnen – en andere ideeën bij de start van jouw loopbaan

Juist als je ambitieus bent, kan het begin van je loopbaan knap lastig zijn. Want wat is nu de ideale eerste stap? In dit artikel duiken we in deze vraag. En leggen we uit waarom je ambities je soms op een dwaalspoor zetten.

 

Starten is lastig. Waar doe je verstandig aan? Hoe vertaal je wat jij kunt en wat jij wilt naar een baan die goed bij jou past?

Dat het van de buitenkant lastig is om in te schatten hoe een baan of werkgever in de praktijk uitpakt, speelt daarbij een rol – maar dit is misschien niet eens het belangrijkste.

Want wat dacht je van je eigen verwachtingen?

Ranglijst

Er is geen organisatie die bijhoudt of jij wel de juiste keuze maakt. Geen openbare ranglijst. En toch kan het soms wel zo voelen.

Je zult niet de eerste zijn die zichzelf opjaagt met torenhoge ambities. Zeker bij het oriënteren op je eerste baan, kunnen die flink in de weg zitten.

‘Torenhoge ambities kunnen
soms flink in de weg zitten’

 

Misschien herken je dit: je eerste baan, daarbij moet je meteen lekker in je vel zitten, veel verantwoordelijkheid krijgen en volop uitdaging, liefst bij een werkgever die je vrienden ook kennen, met een functietitel die goed staat op LinkedIn.

Herkenbaar? Misschien heb je zelfs nog wel wat aanvullingen. Zoals een goed salaris. Of op fietsafstand van je huis.

De perfecte baan

Misschien denk je nu: maar als ik goed zoek, dan vind ik die perfecte baan uiteindelijk alsnog.

Maar hoe zou je ‘de perfecte baan’ kunnen vinden als je zelf eigenlijk niet eens precies weet wat je wilt?

De wereld barst van de talentvolle mensen met mooie banen waar ze veel voldoening uit halen, terwijl ze zich ook afvragen wat ze nou precies willen. Dus het antwoord op die vraag is ook de heilige graal niet.

Toch is het idee dat het na je studie meteen moet kloppen erg hardnekkig. Bijna even hardnekkig als de aanname dat jij heel goed weet wat je wilt.

Blijven leren

Dit herken je misschien ook wel: terwijl veel starters denken dat ze geacht worden om na hun studie een toffe baan te vinden waarin ze al het geleerde in de praktijk kunnen brengen, voelen ze vaak vooral de behoefte om te blijven leren, zich te blijven ontwikkelen, omdat ze daar nog lang niet klaar mee zijn.

Voel jij deze behoefte ook? Dan is het zeker waardevol om dit gevoel te volgen.

‘Je bent nooit uitgeleerd – en
het is zonde om te
denken dat dat wel zo is’

 

Je bent immers nooit uitgeleerd – en het is zonde om te denken dat dat wel zo is. Blijven leren is de sleutel tot plezier in je werk.

Meer plezier

En nog iets: blijven leren vergroot niet alleen de lol, het zorgt ook nog eens voor betere resultaten. Inderdaad, in je werk presteer je beter als je focus ligt op leren.

Als jij nu of straks op je werk degene bent die weet hoe je leert en verbetert, dan ben je overal van waarde. En blijf je dat ook.

Ruis

De uitdaging is dus helder: je loopbaan starten, maar wel op een plek waar je kunt blijven leren.

En als je je dan oriënteert op de arbeidsmarkt, en de verschillende opties afweegt, dan is er dus alle reden om jezelf niet te laten afleiden door dat verhaal over ‘succes’. Dat verhaal over ‘winnen’.

Dat is namelijk allemaal ruis. Afleiding van jouw focus op wat echt waardevol is: jouw ontwikkeling.

Nu hoor je ons niet zeggen dat winnen niet goed voelt. Winnen is lekker hoor, zeker.

‘Als je focust op leren, dan
ontstaat een ritme dat continu zorgt
voor plezier en voldoening’

 

Maar winnen is vooral ook een heel kort moment van geluk. Terwijl, als je focust op leren, en je blijft jezelf ontwikkelen, dan ontstaat een ritme dat continu zorgt voor plezier en voldoening.

Een ritme dat bovendien zorgt voor resultaten waarmee jij wint – en anderen ook.

Jouw start

Dus oriënteer jij je nu op de start van je carrière? Ben je benieuwd wat voor jou een goede eerste stap zou zijn?

Bedenk dan: de mooiste baan is niet die functie hoog op een of andere apenrots, waarin je er meteen moet staan.

Nee, de mooiste baan is die rol waarin je waardevolle ervaring opdoet, regelmatig de grenzen je comfort zone opzoekt en vooral blijft leren, zodat je jezelf blijft ontwikkelen.

Wanneer je met zo’n baan je carrière kunt starten, dan ben je pas echt aan het winnen.

 

Hey talent! Sta jij ook aan het begin van je loopbaan? Kom dan in Bewegin! Bij ons vind je de ideale omgeving voor nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Tot snel!