Jezelf vertrouwen? Dat vergt zelfvertrouwen!

Wanneer je start bij Bewegin, dan begin je aan een mooi avontuur vol persoonlijke en professionele ontwikkeling. Maar naast leuk en spannend kan dit soms ook ongemakkelijk zijn. Bijvoorbeeld als je in je werk best een twijfelaar bent. Martine Deiman deelt haar ervaringen.

 

Het begin is voor iedereen gelijk: vol enthousiasme. Niet alleen werk je bij Bewegin voor de opdrachtgever én aan jezelf, je krijgt ook nog eens een uitdagende verbeteropdracht mee.

Hatsee, mooi zeg, gaan – banaan.

En dan komt het. Tenminste, in mijn geval wel. Want een belangrijk ontwikkelpunt van mij is: werken aan mijn zelfvertrouwen in mijn werk. Buiten werkuren ben ik absoluut niet verlegen, maar in mijn werk kan ik echt een twijfelaar zijn en ben ik vaak op zoek naar bevestiging.

'Aan ideeën en observaties geen gebrek,
toch laat ik me niet of te weinig gelden’

 

Aan ideeën en observaties geen gebrek, maar omdat ik me vaak en veel afvraag of ik het bij het juiste eind heb, het echt wel goed zie, laat ik me niet of te weinig gelden. Ook uit vrees voor de reactie dat ik ik iets al had moeten of kunnen weten.

Met als gevolg: deze kat-uit-de-boomkijker houdt zich vooral in het begin inhoudelijk stil.

 

De stap naar voren

Dat is soms best lastig. Zeker omdat bij Bewegin hoort dat je de spanning opzoekt en jezelf laat zien. De stap naar voren zet. Naar de opdrachtgever, naar je collega’s, naar jezelf.   Daarnaast is het óók lastig omdat het grappig genoeg zelfvertrouwen vergt om met je zelfvertrouwen aan de slag te gaan.

Tja, je verwacht het niet…

 

Veel vragen

Hoe het bij mij vaak gaat: als ik aan het werk ben, observeer ik veel. Deze observaties wil ik graag delen, het gesprek erover aangaan en er vragen over stellen, maar mijn reflex is dat ik mezelf afrem met vragen als: wie is hiervoor de juiste persoon? Wat is precies mijn vraag? En weet ik er wel genoeg van?

Zo kom ik in een situatie terecht waarin ik veel vragen heb, maar geen heel concrete, waardoor ik ze niet stel.

Waarna ik vaak denk: ach, het komt vanzelf wel aan de orde. Laat ik nog maar even wachten.  

 

Twijfelen aan mezelf

Je begrijpt wel: stil blijven is geen oplossing. Sterker nog: het zorgt ervoor dat ik eerder meer dan minder ga twijfelen aan mezelf.

‘Juist mijn vragen stellen
brengt een gesprek op gang
waar iedereen beter van wordt’

 

Ondertussen besef ik heel goed dat juist mijn observaties delen en mijn vragen stellen een gesprek op gang brengt waar niet alleen ik, maar ook mijn collega’s beter van worden.

En ik weet ook dat de oordelen van anderen, waar ik stiekem toch altijd een beetje bang voor ben, heus meevallen.

 

De drempel over

Kortom: aan de slag ermee! Want zolang ik mijn vragen niet stel, blijf ik ermee zitten. Mijn collega’s kunnen mijn gedachten niet lezen.

Inmiddels heb ik ervaren wat het me brengt als ik wel naar voren stap. En ja, daar moet ik soms echt een drempel voor over. Dus dat is niet altijd gemakkelijk. Maar ik doe het wel, steeds vaker.

Ik word hierbij geholpen door de Talent Regisseur die me ondersteunt vanuit Bewegin. Jet is ontzettend betrokken en met haar kan ik goed sparren, ook omdat Bewegin hiervoor de ruimte biedt.

Dit helpt me om mijn twijfels een plek te geven en volle goed moed aan de slag te gaan met mezelf. Steeds weer een stapje buiten mijn comfort zone te doen, waardoor ik deze steeds groter maak.

En mijn zelfvertrouwen groeit mee.

 

Ontwikkelen schuurt

Inmiddels ben ik zes maanden in Bewegin. Ik kan nu wel zeggen: ja, ik spreek me uit, en ja, mijn inbreng en ideeën zijn onderdeel van de gesprekken die ik met collega’s voer.

‘Ik heb me ontwikkeld en dat blijf ik doen,
ook al is de twijfel niet verdwenen’

 

Ik heb me ontwikkeld en dat blijf ik doen, ook al is de twijfel niet verdwenen.

Ik heb in de praktijk ervaren hoe belangrijk het voor je ontwikkeling is om de confrontatie met jezelf aan te gaan en die spanning op te zoeken.

Zoals ze bij Bewegin zeggen: ontwikkelen schuurt. Dit herken ik maar al te goed. Het gaat stapje voor stapje. Elke dag een beetje beter. En dat geeft veel voldoening!

 

Hey talent! Bij Bewegin zijn we altijd op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Sta jij te popelen om je loopbaan meteen te beginnen én je volop te blijven ontwikkelen? Kom dan nu in Bewegin. Tot snel!En hey, nu je hier toch bent. Volg je ons al op Instagram