Je doelen halen? Benut deze les van Martine

Werken aan je doelen, hoe doe je dat eigenlijk? Martine Deiman ziet om haar heen dat veel mensen worstelen met het stellen en halen van doelen. In dit artikel deelt ze haar ervaringen, inclusief een advies waarmee ook jij je voordeel kunt doen.

Oké, let’s talk goals. Want je doelen halen is belangrijk, toch?

Zo lijkt de wereld van werk wel te werken tenminste: succes is aan de goalgetters. De mensen die doelgericht werken aan resultaat.

Ik merkte aan mezelf dat ik soms best wel worstelde met het werken aan mijn doelen. En dit zag ik ook om mij heen veelvuldig gebeuren. Want hoe doe je dat?

Vergelijk het met goede voornemens, aan het begin van het jaar. Daar hebben we allemaal wel ervaring mee. Bijvoorbeeld: ik wil meer gaan sporten, drie keer per week!

In het begin ga je heerlijk. Lekker bezig! Je voelt je goed over jezelf.

En dan, na een paar weken, ebt die high weg en betrap je jezelf erop dat je dat mooie schema helemaal hebt losgelaten. Oeps!

‘Hoe komt het dat je vooruitgang ineens stagneert?
Daar besloot ik me eens in te verdiepen’

Waardoor komt dit? En wat is eraan te doen? Hier besloot ik me eens in te verdiepen.

Hieronder lees je wat ik ontdekte. En waarom ook jij je niet gek moet laten maken door je doelen.

Doelen doelen doelen

Waarom toch altijd maar dat doelen stellen? Nou, doelen helpen om richting te geven aan een situatie. Ze geven vaak ook inspiratie – je hebt zin om vooruit te komen!

En hoe lekker is het als je snel je doel behaalt? Daarom begin je zo snel mogelijk. Hup, aan de bak!

Doelen zijn ook lekker simpel: dit is mijn goal en dat wil ik crushen. Klaar.

Maar in de focus op doelen schuilt ook een gevaar: door je te focussen op het doel zelf, gaat al je aandacht naar het eindresultaat. Dit werkt goed bij aanvang, maar is lastiger op de lange termijn.

Zeker als je doel wat verder weg ligt.

Denk nog maar eens aan die goede voornemens om te gaan sporten. In het begin denk je misschien: wat nou drie keer per week? Ik ga zes keer! Om een paar weken later te merken dat je alweer een week niet hebt gesport.

Voor je het weet leidt een mooi doel zo tot een dikke teleurstelling. En je had het nog zo goed met jezelf afgesproken!

Bij de opdrachtgever heb ik dit ook een paar keer meegemaakt. En heb ik gezien hoe frustrerend het kan zijn. Vaak gebeurt het volgende: als je niet bewust bezig bent met het creëren van een nieuw doel dat je doelen dichterbij brengt, val je al snel terug in oude patronen.

En dan ga je niet meer vooruit.

Kijk voorbij je doel

Dus wat staat je te doen? Nou, wanneer je alleen focust op je doel, blijven er vaak weinig prikkels over om vast te blijven houden aan het proces dat leidt tot het halen van je doel.

Staar je dus niet blind op je doel. Gebruik het als een middel: dan kun je kansen benutten om jouw patronen aan te passen op een manier die niet alleen leidt tot mooie resultaten, maar ook tot een mooie weg ernaartoe.

Geen goals crushen, niet te snel willen gaan, geen jo-jo-effect. Wel steeds een stap beter en verder.

‘Als jij zorgt voor een goed proces,
dan komen die mooie doelen vanzelf in beeld’

Als jij zorgt voor een goed proces, dan komen die mooie doelen vanzelf in beeld. En sowieso, wat er ook gebeurt: progressie heb je sowieso te pakken.

Dus of het nu gaat om werk of privé: kijk voorbij je doel en werk aan je patronen, je gewoontes, je proces. Dan zul je zien dat je écht stappen gaat maken op de lange termijn.

Dat is wat ik leerde over werken aan je doelen. Lekker hoor.

Durf jij het avontuur aan? Wil je meer weten hoe we dat doen? Lees dan meer over ons programma.

Hey talent! Bij Bewegin zijn we altijd op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen bij het begin van je loopbaan? Check Jouw Slimme Start en kies zelf wat we voor je kunnen doen!

Andere verhalen van Bewegin over werk, ambities, Talent Bevrijden en meer..

‘Zo werkt talent: de impact van Lotte’ 

Lees het hele verhaal

Werken vanuit mijn talenten en drijfveren, daar heb ik nog steeds heel veel aan

Lees het hele verhaal

‘Ik zocht ontwikkelkansen en die heb ik gevonden’

Lees het hele verhaal