In gesprek met Lily: Praten met collega’s zorgt voor mooie inzichten’’”

Als junior organisatieontwikkelaar bij Bewegin heb je steevast een dubbele opdracht, omdat je naast je uitvoerende taken ook een veranderopdracht meekrijgt. Gevolg: je werkt in een interessante dynamiek waarin je snel veel opsteekt. Lily Theelen vertelt over haar ervaringen.

 

Lily, als ik het goed begrijp dan wil je graag een inzicht met ons delen. Vertel!

“Klopt. Ik heb namelijk ervaren hoe belangrijk het is om in een organisatie verschillen te koesteren en naar elkaar te luisteren. Verandering brengen doe je niet alleen. Door te luisteren naar je collega’s kun je waardevolle informatie boven water krijgen en verschillende inzichten combineren."

"Daarom is het ontzettend belangrijk om het gesprek met elkaar te voeren, goed te luisteren naar elkaar en zeker ook door te vragen. Zo kom je samen tot de kern van het probleem.”

Hoe ben je tot dit inzicht gekomen?

“Als junior organisatieontwikkelaar krijg je naast je uitvoerende taken altijd een ontwikkelopdracht mee. In het kader daarvan heb ik veel waardevolle gesprekken gevoerd en tal van waardevolle observaties gedaan. Daar wil je dan natuurlijk van alles mee, maar op zeker moment realiseerde ik me dat ik het wiel niet opnieuw hoef uit te vinden. Tal van collega’s draaien al jarenlang mee in de praktijk. Zij hebben óók goede ideeën. En ze hebben sommige ontwikkelingen eerder meegemaakt."

"Met hen heb ik besproken waarom sommige ambities steeds stokten. Tegen welke muur wordt er elke keer weer aangelopen? Waar zitten de pijnpunten nou precies? Dat leverde waardevolle inzichten op.”

‘Krachten bundelen met ervaren
collega’s is erg waardevol’

 

Kun je nog iets meer vertellen over jouw eigen ervaringen hiermee?

“In de samenwerking met de collega’s van een organisatie heb je vaak te maken met verschillen. De kunst is hoe je hier mee omgaat. Neem bijvoorbeeld het generatieverschil. Ik werk bij een woningcorporatie en in die sector is de gemiddelde leeftijd nou eenmaal vrij hoog. Dat merk je aan het vele e-mailen en CC’en, of aan het vele printen van stukken."

"Je merkt ook een wantrouwen richting digitalisering en een acceptatie dat dingen nu eenmaal gaan zoals ze gaan. Dit is natuurlijk een heel andere wereld dan de mijne. Dat zorgt voor interessante gesprekken, bijvoorbeeld over het nut en de meerwaarde van digitale middelen.”

Klinkt als een leuke dynamiek om werkzaam in te zijn.

“Dat is het ook. Uiteindelijk vind ik het voor mezelf vooral van belang dat ik flexibel ben en toegevoegde waarde kan leveren. Ik heb leren inzien dat de kennis en ervaring van oudere collega’s hier een belangrijke aanvulling op kunnen zijn. Zij lopen vaak al jarenlang mee en kennen de organisatie van binnen en van buiten. Dus koester de verschillen, ga het gesprek aan en luister naar elkaar. Dan kun je de krachten bundelen én echt goede stappen zetten."

"Bovendien is dit goed voor de sfeer in het team. Iedereen vindt het fijn als er écht naar hem of haar geluisterd wordt.”