‘Ik ging sporten met Stephen Covey’

Leren doe je bij Bewegin zeker ook van elkaar, bijvoorbeeld bij intervisiebijeenkomsten. En daar komt zomaar ook Stephen Covey voorbij – Merel Zonneveld ging zelfs met hem sporten. Ze vertelt je er graag alles over.

Stephen Covey, waar heb ik die naam toch eerder gehoord? Zeker als je een business gerelateerde studie hebt gevolgd, zal de naam van deze leiderschapsgoeroe je bekend voorkomen.

Covey is vooral beroemd vanwege zijn zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Hij verdeelt deze eigenschappen in vier thema’s: paradigma’s en principes, overwinningen op jezelf, overwinningen met de omgeving en vernieuwing.

Covey zegt dus eigenlijk: werken aan jezelf doe je van binnen naar buiten. Vanuit jezelf naar de mensen en de situaties om je heen. Dat is de manier om jezelf te ontwikkelen en je gedrag te ‘vernieuwen’.

‘Juist jonge talenten moeten aandacht besteden
aan hun leiderschap’

Leiderschap

In de intervisie bij Bewegin is ‘leiderschap’ een belangrijk principe. Nu denk je misschien: waarom? Immers, bij Bewegin werken talenten en die staan aan het begin van hun carrière.

Wat is de link met leiderschap?

Maar die is dus heel sterk. Want juist omdat je als junior organisatieontwikkelaar van Bewegin uitvoerende taken afwisselt met het aanjagen van vernieuwing, moet je goed weten hoe je mensen inspireert en overtuigt, zodat je je doelen kunt waarmaken.

Aan de slag

Bij het ontwikkelen van onze leiderschapseigenschappen, gebruiken we de principes van Covey door in elke bijeenkomst dieper in te gaan op één eigenschap. Hier ga je vervolgens een maand lang bewust mee aan de slag.

Doordat het koppelen van je eigen ervaringen aan de principes van Covey tot waardevolle inzichten leidt, geeft dit elke keer veel energie.

Collega, zus en dochter

Een voorbeeld: ik ben aan de slag gegaan met Covey zijn idee van ‘rollen’, zodat ik hier doelen en prioriteiten aan kon verbinden. In mijn geval: de rollen van collega, zus, dochter en vriendin.

Voor elke rol had ik een doel opgesteld waarmee ik die maand actief aan de slag ging.

Twee voorbeelden van mijn doelen waren: het meer laten horen van mijn mening in meetings en meer netwerkgesprekken voeren.

Maar ook aan mijn privé-rollen had ik doelen gekoppeld, met als gevolg dat Stephen Covey altijd bij me was. Ik ben zelfs met hem wezen sporten.

‘Vaste patronen kunnen het bereiken van je doelen flink
in de weg staan’

 

Gemotiveerd

Het leuke van dit proces was: door scherp te zijn op mijn doelen, werd ik gemotiveerd om voor elkaar te krijgen wat ik wilde.

Tegelijkertijd merkte ik dat mijn normale taken en gewoontes ook flink bleven trekken. Zo kwam ik erachter dat vaste patronen het bereiken van je doelen flink in de weg kunnen staan.

Wat voor mij hielp, was mijn doelen opschrijven. Hierdoor kon ik ze er af en toe bij pakken en mezelf aan de doelen herinneren.

Jouw rol

Uiteindelijk heb ik geleerd dat het altijd begint bij weten wat je wilt vanuit jouw rol in je omgeving. En dat het behalen van je doelen niet vanzelf gaat.

Dat maakt onze maandelijkse intervisiebijeenkomsten ook zo waardevol.

De situaties van andere talenten zijn vaak heel herkenbaar en door ervaringen te delen, tips uit te wisselen en actiepunten te benoemen, helpen we elkaar bij onze ontwikkeling.

Bumpy road

En ook al krijg je begeleiding van een coach en word je gesteund door collega’s, dan nog geldt: bewust aan de slag gaan met je persoonlijke en professionele ontwikkeling kan een bumpy road zijn.

Het betekent soms hard vallen voordat je hoog kunt opstijgen. Dat hoort erbij.

Ik kan het je onwijs aanraden!

 

Hey talent! Bij Bewegin zijn we continu op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Sta jij te popelen om je loopbaan meteen te beginnen én je volop te blijven ontwikkelen? En heb je ook zin om Stephen Covey regelmatig tegen te komen? Stuur ons dan vandaag nog een bericht. Tot snel!