‘Het voelde als een gefaalde workshop, maar toen kreeg ik complimenten’

Na een training over Faciliteren verzorgde Nina van der Leer bij haar opdrachtgever voor het eerst een workshop. De resultaten waren heel anders dan ze vooraf had gedacht. En daardoor erg waardevol. Lees hieronder hoe Nina alles heeft beleefd.

 

“Bij Bewegin volg je regelmatig trainingen. Een daarover ging over faciliteren en die wilde ik meteen toepassen in de praktijk. Grappig genoeg diende zich ook direct een kans aan: op mijn opdracht moest ik inzicht krijgen in het werkproces rondom het aanmaken van toegangspassen. Ik besloot hiervoor een workshop te organiseren.”

“Dit was de eerste keer dat ik een dergelijke workshop gaf, dat maakt het spannend. Ik had ook geen idee waar ik moest beginnen. Gelukkig kun je hiervoor bij Bewegin terugvallen op professionals met veel ervaring in organisatieontwikkeling. Zo kwam ik snel op stoom. Ik heb een draaiboek opgesteld met methodes voor het stimuleren van procesdenken en voor het creëren van een open omgeving waar iedereen zijn mening kan laten horen.”

“Tijdens de workshop bleek dat deze vorm voor mijn collega’s ook nieuw was. Ze moesten echt uit hun comfortzone komen, dat was razend interessant. Hier had ik overigens bewust op aangestuurd in de opzet van de workshop, omdat je anders alleen maar de sterke meningen hoort. Een interactieve methode zorgt ervoor dat je met zijn allen stappen kunt zetten.”

“Post-its speelden in de workshop een belangrijke rol. Ze democratiseerden het proces van gedachten en ervaringen delen. Daarbij bleek ook dat niet alles zich laat plannen, ook niet met een intensieve voorbereiding. Tijdens de bespreking van de post-it’s liepen de gemoederen namelijk hoog op. We waren nog volop in discussie toen mijn wekkertje ging. Het was wel duidelijk dat mijn collega’s nu de ruimte nodig hadden om hun ideeën te kunnen delen met de rest.”

‘Het loslaten van mijn plan
was lastig én leerzaam’

 

“Het loslaten van mijn planning, en daarmee van de controle over de sessie, zo voelde dat tenminste, dat vond ik erg lastig. Ik was blij dat mensen hun emoties hadden kunnen uiten, maar ik had toch ook het gevoel dat de sessie in het honderd was gelopen. Het voelde als een gefaalde workshop.”

“Dat gevoel veranderde toen de resultaten van de workshop deelde met mijn collega’s. Eén van de deelnemers aan de workshop kwam persoonlijk naar mij toe om me te vertellen hoe fijn ze de sessie had gevonden. Ze complimenteerde me over hoe scherp ik de knelpunten had gekregen. En ze was blij dat er eindelijk naar ieders mening en ideeën was geluisterd.”

‘Een betere leerschool
dan de praktijk is er niet’

 

“Zonder de training en de hulp vanuit Bewegin bij het opzetten van de workshop zou ik deze geweldige ervaring nooit hebben gehad. Een betere leerschool dan de praktijk kun je uiteindelijk niet hebben. Daarnaast was het goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling om ook eens zelf uit mijn comfortzone te stappen. Ik weet nu dat ook een plan dat anders uitpakt heel waardevol kan zijn.”