Groeipijn – het ontwikkelpad van Willemijn

Bij Bewegin werk je continu aan je eigen ontwikkeling. De weg die je daarbij aflegt, is voor iedereen anders. In dit artikel beschrijft Willemijn Bos hoe zij haar ontwikkelpad tot nu toe ervaart. ‘En toen zei mijn talentmanager van Bewegin iets dat mij aan het denken zette.’

 

De wil om jezelf te ontwikkelen zullen velen herkennen. Ervoor zorgen dat je het maximale uit jezelf haalt.

Maar wat betekent dit voor mij? Hoe pak ik het aan? Iedereen heeft immers andere kwaliteiten.

En als je dan het pad van groei wilt inslaan, borrelt al snel die ene vraag op: ‘Wie ben ik?’.

Antwoorden

Pff, kun je nog een moeilijkere vraag stellen? Hier komt zoveel bij kijken. Mijn competenties, ambities en energiebronnen.

En dat zijn dan nog de ‘makkelijkere’ vindplaatsen voor antwoorden.

‘Het is soms best confronterend om
je eigen verbeterpunten te onderkennen’

 

Wat het nog interessanter en ook spannender maakt, is dat je in het proces van zelfreflectie niet alleen de positieve kenmerken van jezelf tegenkomt. Ook ik heb dit ervaren.

Het is soms best confronterend om de valkuilen, blinde vlekken en verbeterpunten van jezelf te onderkennen.

Bizar

Gelukkig hoefde ik niet in mijn eentje te zoeken en ontdekken. Ik ben hierbij begeleid door Bewegin.

Onder meer aan de hand van een persoonlijkheidstest, gebaseerd op de DISC-methode en met aansluitend gesprekken met een coach.

Ik vond het bizar hoe herkenbaar en scherp de uitslag van de test was. Het kwam bijna naadloos overeen met hoe ik mezelf zag en hoe anderen mij zagen.

Beste versie

Maar goed, zo’n test is vooral een goed begin. Je persoonlijke kenmerken staan op papier. En dan?

De volgende stap die ik heb genomen is het analyseren van mijn eigenschappen.

Daar stonden ze voor me op papier. ‘Ongeduldig, trekt zich te veel aan van anderen, chaotisch.’ Geloof me, hier werd ik niet vrolijk van.

Mijn eerste reflex was: ik moest zorgen dat ik al mijn slechte eigenschappen liet verdwijnen, zodat ik de beste versie van mijzelf kon worden.

Met als gevolg dat ik de hele dag mezelf op de vingers aan het tikken was. Steeds zag ik mezelf wel weer ergens tekortschieten. Wat dan weer tot frustratie leidde. Al met al kostte dit veel energie.

Verborgen kracht

Ik vroeg me af wat er nou misging. Want door mijn mindere eigenschappen te herkennen kon ik verbeteren. En zo kon ik de beste versie van mezelf worden en een ultieme staat van geluk bereiken.

Toch?

‘Elke zwakte heeft een
verborgen kracht, de kunst is
om deze kracht in te zetten’

 

Toen zei mijn talentmanager van Bewegin iets dat mij aan het denken zette. Ze zei: ‘Elke zwakte heeft een verborgen kracht, de kunst is om deze kracht in te zetten.’

En toen gebeurde het.

Ineens zag ik dat ik mijn ongeduldigheid kon omzetten in actiegerichtheid. Dat ik het te veel bezig zijn met anderen kon veranderen in sociaal gedrag. En dat mijn chaotische stijl ook heel flexibel en initiatiefrijk was.

Ontwikkelen

Dit leverde me heel veel op. In plaats van mezelf steeds te straffen, kon ik mezelf nu gaan ontwikkelen.

Natuurlijk, dat is altijd nog makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik kreeg zo wel een ingang om vanuit een positieve insteek aan de slag te gaan.

Het belangrijkste is dat ik mezelf niet verloochen. Dus ja, ik wil proberen minder chaotisch te zijn, maar wel in het besef dat dit ontwikkelpunt mij ook veel moois brengt.

Zo is er balans tussen waar ik nu sta en waar ik graag naartoe wil.

Onderweg

Dagelijks merk ik nu dat ontwikkelen tijd kost. Je bent niet van de ene op de andere dag de beste versie van jezelf.

Vooral merk ik dat het tof is om aan de slag te gaan met mijn eigen ontwikkeling.

‘Change is hard at first,
messy in the middle and
gorgeous in the end’

 

Het traject van Bewegin duurt twee jaar en ik zit pas in mijn eerste half jaar. In deze korte tijd heb ik al meer over mezelf geleerd dan in de afgelopen vijf jaar bij elkaar.

Zoals ze zeggen: ‘Change is hard at first, messy in the middle and gorgeous in the end.’

Zo beleef ik het ook. En terwijl ik onderweg ben, ondersteunt Bewegin mij. Ze luisteren naar me, nemen me serieus en geven me een duwtje in de goede richting.

Zo ga ik op weg naar de beste versie van mezelf.

 

Hey talent! Ook in deze tijd zijn we bij Bewegin op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Sta jij te popelen om je loopbaan meteen te beginnen én je volop te blijven ontwikkelen? Kom dan nu in Bewegin. Tot snel!