En dan nu: het weer

Het weer. We raakten er al niet over uitgepraat, en nu wordt het nog steeds heftiger ook. Meer hitte, meer regen, meer alles. Dat wist je natuurlijk al. Maar wist je ook dat extreem weer zich extreem goed leent voor een blik op de praktijk van Bewegin? Alex van Leijden praat je graag bij.

 

Het kwik haalde deze zomer recordhoogtes. Wat effecten daarvan waren? Dat was niet meteen duidelijk. Op het weer reageert immers iedereen anders – de een klaagt, de ander geniet.

Met verandering in organisaties is het eigenlijk niet anders. Verandering is juist zo complex en uitdagend, omdat iedereen op een andere manier met verandering omgaat.

Maar wat maakt dat de een er beter mee omgaat dan de ander? Waarom wordt het de een te heet onder de voeten en is de ander juist in zijn element?

Aanpassingsvermogen

Wat het weer en verandering in organisaties gemeen hebben, is dat beiden een beroep doen op het aanpassingsvermogen.

‘Het weer en verandering doen beide
 een beroep op het aanpassingsvermogen’

 

Bij het weer is dat gemakkelijk. Als het zo ontzettend heet is als afgelopen zomer, dan trek je andere kleding aan, beweeg je wat langzamer en drink je wat meer water.

In de winter zou je dat wel uit je hoofd laten. Wel wissel je bij de eerste de beste koude dag zonder nadenken je zomerse garderobe in voor wat warmers.

Hooguit denk je expliciet: waar liggen mijn handschoenen eigenlijk?

Aan en uit

Hoe anders is het in organisaties. De mogelijkheden om je in een veranderende organisatie aan te passen zijn niet zo eenduidig.

Natuurlijk, je hebt het verschil tussen aan en uit – tussen ik doe mee en ik doe niet mee.

Maar voor de rest is de praktijk van verandering voor veel mensen vooral heel diffuus. Wat wordt er van mij gevraagd? Wat kan ik doen? En wat wil ik doen?

Praktijk

Hier belanden we in de praktijk van Bewegin. Als junior organisatieontwikkelaar werk je bij Bewegin aan een veranderopgave.

‘Als talent bij Bewegin ervaar je dagelijks
hoe mensen omgaan met verandering’

 

In die rol ervaar je dagelijks hoe mensen omgaan met verandering. Je ziet of ze blij zijn of zich verzetten. En je signaleert de vele manieren waarop aan en uit zich manifesteren.

Tegennatuurlijk

Te midden van de prachtige uitdagingen en complexe dynamieken die verandering met zich meebrengt, voelt het tegennatuurlijk om in dit artikel zoiets triviaals als het weer ter sprake te brengen.

Kan het lulliger?

‘Afgelopen zomer leerde ik een
belangrijke les over omgaan met verandering’

 

Maar toch, afgelopen zomer leerde ik een belangrijke les toen ik zag hoe verschillend mensen reageren op extreme warmte – hoe verschillend ze reageren op verandering.

Vragen stellen

De hitte deed me nogmaals beseffen dat ieder mens anders is. En ieder mens vraagt dan ook om een andere benadering.

Steeds weer gaat het om de vraag: wat heb jij nodig? Wil je betere communicatie? Ruimte om mee te beslissen? Of gaat het om zekerheid en structuur? Of nog iets anders?

Bij Bewegin zit je middenin deze interessante dynamiek en zijn dit vraagstukken waar je veel mee te maken krijgt. Dat maakt het werk waanzinnig boeiend. En afwisselend, zoals het weer.

En ja, als je merkt dat een collega veel weerstand toont en zich niet openstelt, inderdaad – dan kun je altijd nog beginnen over het weer.

 

Hey talent! Bij Bewegin zijn we continu op zoek naar ambitieuze mensen zoals jij. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Sta jij te popelen om je loopbaan meteen te beginnen én je volop te blijven ontwikkelen? Kom dan nu in Bewegin. Tot snel!