Donkere dagen? Geef jezelf een boost met deze tips van Willemijn

Good vibes only. Ken je dat regeltje? Het klinkt lekker, maar goed in je vel zitten gaat niet altijd vanzelf. Zeker niet in deze tijd, met weinig zon, weinig plezier en veel binnen blijven en thuiswerken. Maar hey, geen zorgen, Willemijn Bos is er voor je!

 

Rondjes lopen, muziek luisteren en gezond eten. Zeker in deze gekke periode zijn heel veel mensen continu op zoek naar mogelijkheden om hun gemoedstoestand te verbeteren. Jij vast ook.

Maar wat als je toch in een dip terechtkomt? Hoe geef je dan jezelf toch een positieve boost? Hieronder deel ik een paar praktische tips en strategieën die jij meteen kunt toepassen.

 

Wees jezelf te slim af

Serotonine is het gelukshormoon dat je lichaam aanmaakt als jij je gelukkig voelt.

Als je normaal gesproken goed in je vel zit, maar deze periode even niet, probeer dan eens om jezelf te slim af te zijn en toch serotonine aan te maken.

‘Je kunt jouw hersenpan voor de gek
houden en jezelf gelukkig denken’

 

Het idee is eenvoudig: je hersenen nemen het verschil tussen de realiteit en fantasie niet waar. En dus kun je jouw hersenpan voor de gek houden en jezelf gelukkig denken.

Maar hoe? Denk aan een activiteit waar je vrolijk van wordt, zoals een etentje met vrienden, en doe alsof dat vandaag heeft plaatsgevonden. Maak je gedachten zo concreet mogelijk. Hoe meer details je invult, hoe levensechter het in je hoofd wordt.

Dit vereist concentratie en verbeelding, maar dat is juist onderdeel van het effect. Je stapt even uit de routine van vandaag en gaat op reis in je hoofd.

Grote kans dat je hersenen jouw uitstapje registreren als een echte herinnering!

 

Denk jezelf beter

We blijven even bij onze hersenen. Uit onderzoek van de psycholoog Timothy Brown is naar voren gekomen dat wij gemiddeld 60.000 gedachten per dag hebben en dat ongeveer 80 procent van deze gedachten negatief is.

Dat klinkt heftig, maar het is best logisch. We zijn allemaal nu eenmaal gericht op wat beter kan of misschien mis kan gaan – wat goed gaat nemen we eerder voor lief.

Toch heeft positief denken ook nut. Uiteraard. Wanneer we positief denken, heeft dit een kalmerend effect. Bij gebruik van bemoedigende woorden kan het niveau van je gelukshormonen stijgen, stijgen je intellectuele vermogens en word je productiever.

‘Maak jezelf bewust van je eigen gedachten
en creëer ruimte voor meer positiviteit’

 

Hoe kan jij dit inzetten? Nou, door jezelf bewust te maken van je eigen gedachten. Sta even stil bij wat je denkt en doet, en creëer de ruimte om negatieve gedachten opnieuw te formuleren naar positieve.

Zo kun je ‘Kan ik dit wel? – Oh jee, ik kan dit niet’ proberen om te zetten in ‘Laat ik eens kijken wat ik leer als ik dit probeer’.

Probeer het maar eens. Plan voor jezelf momenten in op de dag om aan de slag te gaan met de gedachten die je op dat moment hebt.

Het zal eerst als een trucje voelen, maar op termijn wordt het een andere manier van denken over en kijken naar jezelf. Een manier die je veel rust en vertrouwen geeft.

 

Kauwen voor focus

Wil je een makkelijkere aanpak en snel resultaat, dan kun je gebruik maken van de connectie tussen het lichaam en de geest.

Niet alleen gezond eten, maar ook kauwen heeft een positieve werking op je hersenen. Kauwen zorgt voor een verbetering van de doorbloedingen in je hersenen, waardoor je je beter kunt focussen en je beter zaken kunt onthouden.

Bovendien wordt het deel van je hersenen geprikkeld dat verantwoordelijk is voor de controle over emotionele prikkels.

Denk je nu: yes, ik pak er meteen een rol koekjes bij! Dat zou ik niet doen. Te veel eten, en zeker te veel suiker, maakt je namelijk lodderig en brengt je focus naar beneden.

Dus weersta de lokroep van suiker, pak een lekker suikervrij kauwgumpje en malen maar!

 

Lachen om jezelf

Niks zo tenenkrommend als een fake smile. Zo eentje uit de tandpastareclame. Lekker onoprecht.

Maar dat is de lach van de ander – als het gaat om je eigen lach, mag je prima ‘nep’ beginnen.

Dat zit zo: normaal gesproken krijgen we een lach op ons gezicht als we vrolijk zijn of iets grappig vinden. Je hersenen leggen de link tussen lachen en een goed gevoel.

‘Wanneer je ‘nep’ lacht, komen dezelfde stofjes
in je hersenen vrij als wanneer je echt lacht’

 

Onderzoek wijst uit dat wanneer je ‘nep’ lacht, dezelfde stofjes in je hersenen vrijkomen als wanneer je echt lacht.

Dus fake it until you make it en breng een lach op je gezicht. Wie weet krijg je er een echte lach voor terug.

 

Deel jouw tips

Het leven is nooit ‘good vibes only’. Gelukkig zijn er verschillende manieren om jezelf een boost te geven.

In dit artikel staan er een paar op een rij. Heb jij strategieën die voor jou goed werken? Deel ze vooral met Bewegin – daar krijgen wij een boost van!

 

Hey talent! Bij Bewegin zijn we altijd op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Sta jij te popelen om je loopbaan meteen te beginnen én je volop te blijven ontwikkelen? Kom dan nu in Bewegin. Tot snel!En hey, nu je hier toch bent. Volg je ons al op Instagram