3 clichés voor onder de kerstboom

De kerstdagen zijn voor veel mensen een uitgelezen moment om stil te staan bij wat is geweest en vooruit te kijken naar wat komt. Wil jij ook de balans opmaken? Dan mag je dit artikel vol open deuren, volkswijsheden en prijswinnende clichés zeker niet missen.

 

Sla jij op tilt als iemand je zegt dat ‘leren gaat met vallen en opstaan’? En word jij gek als iemand je vertelt dat ‘kennis spreekt, maar wijsheid luistert’?

Nou, dan heb je groot gelijk! Sommige uitspraken zijn gewoonweg niet te doen. Het zijn de clichés onder de clichés – afgetrapt als de deurmat van een testlocatie.

(Deze vergelijking is in elk geval geen cliché, toch?)

Ondertussen zijn dit soort uitspraken niet voor niets zo beroemd geworden. Blijkbaar vinden we met zijn allen inderdaad dat je alleen sneller gaat, maar samen verder komt. (En dat is ook zo.)

 

‘3 clichés voor jou,
voor de broodnodige reflectie
aan het einde van 2020’

 

Alle reden om jou te verrassen met 3 clichés voor onder de kerstboom, voor de broodnodige reflectie aan het einde van een bewogen jaar.

 

Fouten maken bestaat niet

Nelson Mandela zei het al: ‘Of ik win, of ik heb iets geleerd.’ En zo is het ook.

Fouten willen vermijden zit diep verankerd in ons systeem. Ga maar eens na welke fout jou dit jaar veel stress heeft bezorgd.

Misschien voel je de stress die je toen voelde nu alweer. Maar zet nu eens de volgende stap en ga eens na wat je toen hebt geleerd.

Fouten maken bestaat niet. Je doet wat je kunt: soms levert dat een mooie stap vooruit op, en soms leer je iets, zodat je die stap vooruit een volgende keer alsnog kunt maken.

 

Hardlopers zijn doodlopers

Huh? Hardlopen is toch juist gezond? Je blijft er fit door en je bent sneller waar je wilt zijn, toch?

Toch: jij hebt dit jaar misschien ook wel meegemaakt dat je vol overtuiging een hoek om sprintte, om jezelf vervolgens terug te vinden in een doodlopend straatje – figuurlijk gesproken.

 

‘Soms geloven we ineens
in wonderen en slaan we
een paar stations over’

 

Soms is onze behoefte aan duidelijkheid, eenvoud en resultaat gewoonweg zo sterk, dat we ineens gaan geloven in wonderen en een paar stations overslaan.

En bedenk je ook eens: is het je ooit gelukt om vol gas te blijven gaan, zonder brokken en mét mooie resultaten?

Exact. Hardlopers zijn doodlopers. Uiteindelijk keert de wal het schip. Alles heeft zijn tijd. Dus kies je momenten zorgvuldig.

 

Feedback is een cadeautje

Feedback is typisch zo’n ding waar veel mensen moeite mee hebben. Om te geven en zeker ook om te krijgen.

De kern hiervan: heel vaak zitten we onszelf nogal dwars. Ga voor jezelf maar eens na: als jij het woord ‘feedback’ leest, denk jij dan aan een compliment, of aan het tegenovergestelde?

(In de vraag hierboven zit stiekem ook feedback verstopt – gotcha!)

Ons probleem met feedback zit in onze verwachtingen. Verwachtingen van onszelf – zie het eerste cliché over fouten maken. En verwachtingen van degene die de feedback deelt – wat zou hij of zij bedoelen?

 

‘Hoe reageer jij op feedback?
En wat denk je op dat moment?’

 

Ga maar eens na hoe jij het afgelopen jaar hebt gereageerd op feedback die je kreeg. Wat dacht je op dat moment? En waar denk je dat die reactie vandaan kwam?

Omgaan met feedback vergt vertrouwen. Vertrouwen in jezelf: je bent goed op weg en het kan alleen nog maar beter. En vertrouwen in de ander: dat hij of zij het beste met je voorheeft.

Als jij vertrouwen hebt, dan is feedback altijd een cadeautje.

 

Fijne feestdagen!

Zo zie je maar, er zit veel waarheid in clichés, dus doe er je voordeel mee!

Je bent nooit uitgeleerd. En goed voorbeeld doet volgen. Dus kijk verder dan je neus lang is.

We wensen je een heel mooie kerst, inclusief alle clichés die daarbij horen.

 

Met grote dank aan Willemijn Bos voor de clichés en wijze levenslessen in dit artikel.

 

Hey talent! Bij Bewegin zijn we altijd op zoek naar ambitieuze talenten. Nieuwsgierige en positief ingestelde starters die steeds verder willen komen. Sta jij te popelen om je loopbaan meteen te beginnen én je volop te blijven ontwikkelen? Kom dan nu in Bewegin. Tot snel!